2009.03.14. 12:53
Lecsó-, és debreceni kolbász mustra
<p>Valamikor nagyon népszerű volt, és<br /> manapság is sokan szeretik a fradikolbásznak<br /> is nevezett lecsókolbászt, s nincs ez<br /> másként a debreceni párossal sem.<br /> Szám szerint 15 (5 lecsó és 10<br /> debreceni) került a bírálók<br /> elé.</p>
A vizsgált termékek jó
része a csomagolóanyag kibontása
után, kellemetlen illatot árasztott,
egyik-másik nem röstellt folyni sem. A
lecsókolbász minták
közül volt levegősen töltött,
inas, és kenőcsös,
ráadásul az egyikben
csontszilánkok is akadtak. A
kolbászok a főzés
utáni kóstolás során
erősen zsíros ízt mutattak, volt
köztük szójától
kesernyés, és bőrke ízű
is.
Ami a csomagolást illeti, csúnyán
elvérzett a lecsókolbász-csapat. A
gyártók egy kivételével nem
adtak felhasználási javaslatot, az egyik
minta csomagolóanyagán két
olvashatatlanul apró betűs címke is
volt, 293 Ft, illetve 406 Ft-os árat
feltüntetve. A 10 tesztelt debreceni
mintából a 4 kiváló
és 5 jó eredményt egyetlen
közepes zárja. Ami a csomagolást
illeti, itt sem iparkodnak a gyártók,
hogy felhasználási javaslattal
könnyítsék meg a fogyasztók
dolgát. Arra sem szentelnek figyelmet, hogy a
címkéik olvashatóak legyenek,
sőt, arra is csak kevesen szánják el
magukat, hogy termékük
tápértékét
feltüntessék.
A híres debrecenik
vásárlásánál az
ár/érték arányokra
feltétlenül érdemes figyelni,
ugyanis a jól vizsgázott minták
egyikét 930, míg a másik,
szintén jó eredményt elért
terméket 2956 forintért mérik
kilónként.