Helyi közélet

2009.01.04. 08:50

A múzeumi szakma egyik utolsó polihisztora volt

<p>Debrecen – Dankó Imre, a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumi Szervezet nyugalmazott igazgatója, az MTA doktora, 2008. december 16-án, életének 86. évében elhunyt. Január 5-én vesznek tőle végső búcsút.&#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/elhunyt-danko-imre/cn/boon-news-fabiangy-20081231-113638"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Dankó Imre munkásságról</B></A> [.pdf - 61KB]</p>

A muzeológiával foglalkozók körében talán egyetlen ember sincs, akinek Dankó Imre neve ne csengene ismerősen. Nemcsak páratlan tehetségének, sokoldalúságának, felkészültségének, gazdag és szerteágazó alkotói munkásságnak köszönhető mindez, hanem annak a kivételes kapcsolatteremtő, szervező, másokra odafigyelő és segíteni akaró egyéniségének is, ami Őt élete utolsó pillanatáig jellemezte.

Életútja – kissé nyugtalan, mindig újat akaró természetének köszönhetően – igen mozgalmasan alakult. Tanári képesítését megszerezve 1945-ben a hajdúnánási, kecskeméti, szentendrei, majd túrkevei gimnáziumokba került. Pedagógusi munkája mellett már élénk szervezői és közéleti szerepet is betöltött, egyike volt a helytörténeti-honismereti mozgalom megindítójának. Túrkevén (1950–52) került először komolyabb kapcsolatba a muzeológiával, itt hozta létre élete első múzeumi gyűjteményét.

Mindenütt, ahol dolgozott – a sárospataki (1954–1957), bajai, gyulai (1958–1964), pécsi (1964–1969) múzeumok, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumi Szervezet igazgatójaként (1969–1983) – maradandót alkotott.
A leghosszabb időt Debrecenben töltötte, munkássága itt teljesedett ki igazán. Sok mindent köszönhetünk Neki. A Hajdú-Bihar megyei múzeumi hálózat látványos fejlesztését, számos új egység létrehozását. Páratlan az a kiadói tevékenység, amit mindenhol meghonosított. Az Ő érdeme a településekhez kapcsolódó, kiemelkedő személyiségek emlékének ápolása, a hazai és nemzetközi (bolgár) kapcsolatok fellendítése. Debreceni időszakában sorra készültek el összefoglaló feldolgozásai a hajdúkról, a népi építészetről, fazekasságról, az árucsere néprajzáról. Ismereteit a debreceni egyetem több tanszékén is továbbadta.
Dankó Imre a magyar múzeumügy páratlan nagy egyénisége, a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumi Szervezet nagyformátumú vezetője volt. Távozásával pótolhatatlanul nagy űrt hagyott maga után.

– V. Szathmári Ibolya, ny. megyei múzeumigazgató, néprajzkutató –

Dankó Imre végső búcsúztatására 2009. január 5-én, 12 órakor kerül sor a Debreceni Köztemető 2. számú ravatalozójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában