Helyi közélet

2008.12.22. 19:29

Pénzbehajtás” fiatalokkal?!

<p>Debrecen – „A törvény nem tér ki külön a külső jegyekre, s így mi sem lehetünk engedékenyek.”</p>

– A Fogyasztóvédelmi Hatóság nem büszkélkedik azzal, hogy 22 óra után foglalkoztatja a fiatalkorút, ez súlyosan törvénysértő! Nem ismerik a saját jogszabályaikat? Ezek után, hogy beszélhetnek a fiatalkorúak védelméről, amikor eszközként használják őket 22 óra után, hogy a vállalkozót magas bírsággal sújtsák. A cél szentesíti az eszközt? – írta portálunknak az vállalkozó, akit – mint korábban hírül adtuk – december elején bírságolt meg a fogyasztóvédelem 700 ezer forintra. „A szigorú hatóság az ártatlan gyermeki lélek mögé bújva, őt fel és kihasználva,

pénzbehajtást folytat. A következő lépés az, hogy a gyermekeinket felhasználva akarják majd elfogni a pedofilokat és a kábítószer-terjesztőket?” – írta.

Nem törvénytelen

– Nincs jogszabályi akadálya annak, hogy 18 éven aluliakat foglalkoztassunk este tíz óra után, de ez nem jellemző gyakorlat – tájékoztatott Jeney Géza, a Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója. – Abban az esetben a próbavásárlások egyébként este tíz előtt történtek a vizsgálat lezárulta viszont csak azt követően fejeződött be.

Arra a vádra, miszerint direkt testileg fejlett, vagy megtévesztő külsejű fiatalokat bíznak meg ilyen munkával az igazgató úgy reagált: a törvény nem tér ki külön a külső jegyekre, s így mi sem lehetünk engedékenyek. De – mint mondta – a fiatalokat, nem külső jegyeik alapján válogatják, sőt a hölgyeket kimondottan kérik, hogy ha sminkelnek is, szolídan tegyék az ellenőrzések idejére, hogy ezzel se tévesszék meg az elárusítókat, pultosokat.

– A 18 év alattiak védelme fokozott fontosságú, s így ha felmerül a kétség, hogy a szeszesitalt vagy cigarettát vásárló még fiatalkorú, akkor az eladó kötelessége, hogy meggyőződjön róla nem követ-e el szabálysértést azzal, ha kiszolgálja – hangsúlyozta Jeney Géza.

Rokon is lehetne

A szórakozóhely-üzemeltetők között elterjedt az a nézet, hogy a fogyasztóvédelem munkatársai rokonaikkal végeztetik a próbavásárlásokat az ellenőrzésekkor – így juttatva őket plusz bevételi forráshoz.

– Bár nincs külön jogszabályi tiltás a rokonok alkalmazásával kapcsolatban, de ez nem jellemző – mondta Jeney Géza. Megtudtuk, a debreceni és a hajdúböszörményi munkaügyi központ közvetíti a felügyelőségnek azokat a 16 évesnél idősebb, de még 18. életévét be nem töltött fiatalokat, akik megbízásos szerződés alapján (alkalmanként 2000 forintért) végzik a próbavásárlásokat.

Miért ilyen nagyösszegű a bírság?

„A hatóság fenyegetőleg lépett fel, mikor nem fogadtuk el az álláspontjukat, ami nem fedte a valóságot. Megígérték, hogy visszajönnek és ellehetetlenítik a vállalkozást. [...] Hipermarketeket 200 ezer forint körül büntetik a hasonló sorozatos szabálysértésekért.”

– A tulajdonos két üzletében jártunk néhány nap eltéréssel, s mindkét helyen kiszolgálták a fiatalkorú próbavásárlókat szeszesitallal és cigarettával, ehhez jöttek még a bírság tételét növelő körülmények: az első üzletben nem adtak számlát, a jogszabályban előírtakhoz képest nem tárolták külön a dohányárut az egyéb termékektől, a másik üzletben a dohányzás veszélyeire figyelmeztető kötelező felirat hibázott – sorolta a kiemelkedően magas bírság okati Jeney Géza. – A fogyasztóvédelmi törvény bár tág teret ad a hatóságnak a bírság kiszabására, de a határozatban minden enyhítő illetve súlyosbító körülményt kötelező feltüntetni. A felügyelő pedig, csak abban az esetben vihet „szubjektivitást” az eljárásba, ha vele szemben becsületsértést követettek el, vagy megpróbálták lefizetni – szögezte le az igazgató, s hozzátette a jogorvoslati lehetőség mindenki előtt nyitott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában