Helyi közélet

2008.10.06. 16:54

Vonatszerencsétlenség Monorierdőnél

<p>Az eddigi információk szerint 35 ember megsérült, egy ember meghalt hétfőn délelőtt a Monorierdőnél történt vasúti szerencsétlenségben. A balesetben a település vasútállomásánál a Hajdú InterCitybe hátulról belerohant egy személyvonat.&#160; <DIA alt="Vonatszerencsétlenség Monorierdőnél 2008.10.06." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vonatszerencs_tlens_g_Monorierd__337_n_l_20/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Vonatszerencsétlenség Monorierdőnél 2008.10.06." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

16 53

 A miniszterelnök elfogadta a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter valamint a vasúttársaság vezetőjének lemondását - ezt maga Gyurcsány Ferenc jelentette be néhány perce a Parlamentben újságírók előtt. A kormányfő szemmel láthatóan megrendülte közölte döntését.

Elmondta, hogy meghallgatta a minisztert valamint a vasút vezetőit, és "az általános emberi felelősség kifejezéseként" fogadta el két ember lemondását. Gyurcsány Ferenc egyben együttérzését fejezte ki saját maga és kormánya nevében.

A kormányfő rövid nyilatkozatában azt mondta, hogy a közlekedési miniszter mellett a vasút elnöke mondott le, neveket azonban nem említett. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója mondott le a vasúti szerencsétlenség után, nem a társaság elnöke.

16 06

Kiszaladt az utastérbe annak a motorvonatnak a vezetője, amelyik egy InterCity-be rohant hétfőn délelőtt Monorierdőnél. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának több vonaton utazó szemtanú is megerősítette, hogy a személyvonat vezetője, amikor látta, hogy nem tudja elkerülni az ütközést, a vezetőfülkéből beszaladt az utastérbe.

A baleset oka még mindig nem tisztázott. Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek annyit mondott, hogy az érintett szakaszon hétfőn reggel meghibásodott egy jelzőberendezés.

Emiatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, többek között sebességkorlátozást.

A tűzoltók az összecsúszott vagonokat nem sokkal négy óra után széthúzták, és további áldozatok után kutatnak. A tragédiának eddig négy halottja, három életveszélyes, négy súlyos és tizenkilenc könnyebb sérültje van.

15 23

Négyre emelkedett a monorierdei vasúti szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A negyedik ember a budapesti Merényi kórházban halt meg, ő volt az egyik életveszélyes sérült.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója úgy tudja, hogy a baleset egyik áldozata egy gyermek.

 A balesetben délután három óráig így négyen haltak meg, három életveszélyes, négy súlyos és tizenkilenc könnyebb sérült van. Nem kizárt, hogy ezek az adatok nem véglegesek, mert a mentés ezekben a percekben is tart, előreláthatóan a késő esti órákig.

 

14:20 

Egyelőre nem tudjuk, hogy a sérültek, illetve a halálos áldozatok hová valósiak, hiszen a mentés, a személyi adatok rögzítése, valamint az azonosítás jelenleg is nagy erőkkel zajlik – tudta meg a Hajdú Online Bényi Mónikától, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

A tűzoltók ezekben a percekben dolgoznak egy roncson, amiből nem kizárt, hogy újabb holttest kerül elő.

 


 

MÁV KÖZLEMÉNY:BALESET A CEGLÉDI VASÚTVONALON

A Budapest-Cegléd vasútvonalon, Monorierdõ vasúti megállóhelynél baleset történt: körülbelül 10 óra 20 perckor a Nyíregyháza felõl Budapestre tartó Hajdú IC-vonat végébe ütközött a Ceglédrõl ugyancsak Budapestre tartó személyvonat.

A baleset körülményeit egyelõre nem tudja a vasúttársaság. A baleset következtében megsérült az IC-szerelvény utolsó kocsija, illetve a vele azonos irányban közlekedõ személyvonat elsõ két kocsija. Ismereteink szerint több mint 20 sérült van, állapotukról a mentõszolgálat tud bõvebb információt adni.

A baleset miatt Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és gyorsvonatok kerülõ útvonalon: Újszász érintésével közlekednek majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják.

Jelentõs késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani.

 

13:15: Egy ember meghalt, több súlyos sérült van

Az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője - aki jelenleg is a szerencsétlenség helyszínén tartózkodik - Győrfi Pál kérdésünkre elmondta: a vonatbalesetben 20 ember sérült meg: 6-8 súlyosan, 3-4-en életveszélyes állapotban vannak, akiket a Honvéd Kórházba, a ceglédi Toldy Ferenc Kórházba és a Merényi Gusztáv Kórházba szállítottak. A szerencsétlenség során eddig egy ember vesztette életét. A mentés jelenleg is folyik, hamarosan újabb információkat találhatnak portálunkon.

12,50 Az IC vezetője valószínűleg nem hibázott - még mindig bizonytalan a sérültek száma
Az elsődleges adatok szerint az InterCity egészen lelassított, majdnem megállt a vasúti átjáró előtt, ahol azután hátulról belerohant a másik vonat hétfőn délelőtt, Monorierdőnél. Az IC vezetője egy biztosító berendezés hibája miatt állt meg és ezzel a szabályoknak megfelelően járt el. A sérültek számáról különböző információk érkeznek a helyszínről, a hírek 27 és 35 közötti sérültről szólnak és egy halálos áldozatról.

A baleset helyszínén Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője azt mondta, hogy az IC egészen lelassított, vagy meg is állt a vasúti átjáró előtt, mégpedig egy biztosítóberendezés hibája miatt. Az IC vezetője az első adatok alapján a szabályoknak megfelelően cselekedett. Az álló IC-be hátulról rohant bele egy személyvonat.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint ellentmondó információkat kapni a sérültek számáról. A különböző információk 27-35 emberről szólnak, köztük tucatnyi súlyos sérültről. Egy ember meghalt.


12,26.

Az eddigi információk szerint 35 ember megsérült, egy ember meghalt hétfőn délelőtt a Monorierdőnél történt vasúti szerencsétlenségben. A balesetben a település vasútállomásánál a Hajdú InterCitybe hátulról belerohant egy személyvonat.

A Független Hírügynökség legfrissebb, helyszíni információi szerint délig 35 sérültet és egy halálos áldozatot számoltak össze a mentőegységek. A mentésben több tucat tűzoltó, három mentőhelikopter és tucatnyi mentőautó vesz részt. A sérültek közül 12-en súlyos állapotban vannak. Az Országos Mentőszolgálat a sérültek pontos számáról egyelőre - mivel a mentés még tart - nem tudott felvilágosítást adni. Egyelőre annyit közöltek, hogy a sérülteket Budapestre a Merényi, a Péterffy Sándor utcai és a Honvéd kórházba szállítják.

A baleset miatt jelentős késésekre és járatösszevonásokra is kell számítani a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vasútvonalon. Monor és Pilis között nem közlekedhetnek a vonatok, az IC és gyorsvonatok kerülő útvonalon: Újszász érintésével közlekednek majd, a helyi utasokat várhatóan vonatpótló autóbuszok szállítják. Jelentős késésekre és járatkimaradásokra, járatösszevonásokra kell számítani.


Jelentős késésekre és járatösszevonásokra is kell számítani a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vasútvonalon a hétfőn délelőtt Monorierdőnél történt vasúti szerencsétlenség miatt. A vasútállomás közelében egy Nyíregyházáról Budapestre tartó InterCity hátuljába rohan bele egy Ceglédről Budapestre tartó személyvonat. Az eddigi információk szerint 20-25 sérült van, meg nem erősített hírek szerint egy vagy két halálos áldozat is lehetséges.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, délelőtt 10 óra 20 perckor Monorierdőnél az elöl haladó InterCity vonatba hátulról belerohant egy személyvonat. A sérültekről pontos adatok még nincsenek, az elsődleges információk 20-25 sérültről szólnak. Egyelőre az Országos Mentőszolgálat még nem erősítette meg, de egy vagy két halálos áldozatról is érkeztek helyszíni jelentések, ez azonban még nem hivatalos adat. A mentés folyamatosan tart a helyszínen.

______________________________________________________________

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a település vasútállomásától nem messze egy gyorsvonat hátuljába rohant bele egy személyvonat, legalább húsz ember megsérült, a személyvonat egyik kocsija kisiklott. Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a baleset pontosan 10 óra 20 perckor történt.

Az elöl haladó InterCity vonatba hátulról belerohant egy személyvonat. A sérültekről pontos adatok még nincsenek, az elsődleges információk 20-25 sérültről szólnak. Egyelőre az Országos Mentőszolgálat még nem erősítette meg, de egy vagy két halálos áldozatról is érkeztek helyszíni jelentések, ez azonban még nem hivatalos adat.

A pályaszakasz mindkét irányban zárva van, a vonatközlekedés áll. A baleset a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen vonalat érinti, itt fennakadásokra kell számítani az utasoknak.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy a helyszínen nyolc tűzoltóautó 30 fős személyzete kezdte meg a mentést. A tűzoltósághoz fél tizenegy körül érkezett a jelzés a balesetről.

  • Agyonvágta a mosógép
  • Melamin- ügy: nézzük meg, mit veszünk
  • Szervkereskedelem Magyarországon?
  • Véres leszámolás Aradon
  • Megkéselték a diszkó előtt
  • Sztrájkolnának a tűzoltók - ki fog oltani?
  • Albert Györgyit a nyilvánosság kizárásával temetik
  • Halálos baleset szívinfarktus miatt
  • - Független Hírügynökség, Kálnai Anita -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában