Helyi közélet

2008.10.22. 20:50

Tisztelgés az 56-os hősök előtt

<p>Vámospércs&#160;- &#160;Az örök mementóul szolgáló főtéri kopjafa előtt emlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméjére és eseményeire október 22-én, az ünnep előtti napsütéses délutánon.</p>

A meghitt tisztelgés szónoka Ménes Andrea polgármester beszédében külön köszöntötte azokat, akik emlékezetében még élnek az 52 évvel ezelőtti események történései.
„Az ünneplő közönség sorai között itt vannak nagyanyáink, anyáink, nagyapáink, apáink, akik tisztes munkában és gyakran nem kevés szenvedésben megöregedett emberek.

Mindannyiunk nevében köszöntöm Őket.

Ők pontosan tudják milyenek voltak azok az októberi napok. Örökké emlékezni fognak azokra a felemelő, de tragédiába fulladó eseményekre, amelyeknek ha személyesen nem is mindig, de a híradásokon keresztül bizony résztvevői voltak.” Az ünnepi beszéd méltó emléket állított Nagy Imrének – az államférfinak – „…aki gondolt ránk a következő nemzedék tagjaira, akik akkor még talán meg sem születtünk.”

Az ünnep összefonódik a harmadik Magyar Köztársaság megszületésével is, hisz 1989-ben vált valósággá az, amiért az 56-os hősök életüket és vérüket ontották. „Kivonultak hazánkból a szovjet csapatok és végre valamennyien úgy éreztük, hogy magunk dönthetünk a sorsunkról” – hangzott el az ünnepi beszédben.

Tények

Az emlékezõk soraiban jelenlévõ Malmos Istvánné éppen egy új életet hordozott a szíve alatt 52 évvel ezelõtt.

Férjének egyedüli bûne az volt, hogy a községháza falára kifüggesztett vörös lobogót letépte - emlékezik könnyes szemmel Malmos néni. A férjem bujkált egy darabig, de mikor éjjel rám törtek az ÁVH - sok és az ijjedelemtõl elvetéltem, feladta magát.

Két és fél évre ítélték, majd a feljebbviteli bíróság egy évre csökkentette a büntetését. Mi nagyon megszenvedtük azokat az idõket. Ezért is jöttem el most az ünnepségre.


Malmos Istvánné elsőként helyezte el az emlékezés koszorúját, majd az önkormányzat nevében Ménes Andrea polgármester, Dr. Suba László alpolgármester és Huszti János képviselő helyezték el a tisztelet koszorúját. Őket a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Református egyház a Fidesz és az MSZP képviselői, valamint a civil szervezetek képviselői követték a koszorút elhelyezők sorában.

Szalontai Márta és Keserű Richárd szavalatokkal színesítették a programot, majd a Szózat hangjaival ért véget az ünnepség, amelyen a képviselő testület tagjai, intézmények és a polgármesteri dolgozói, a diákok képviselői és az érdeklődő helyi lakosság szép számban képviseltette magát.

 Sz.Vrancsik Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában