Helyi közélet

2008.10.02. 05:34

Összefogás a beteg fiúért

<p>Ez volt az első közös megmozdulása a Főnixnek és a DEKOM-nak. <BR />Késmárky András, a DEKOM elnöke Csíkos Péterrel, a Főnix Mentők vezetőjével együtt hangsúlyozta: fontos volna, hogy a karitatív szemlélet beépüljön a már gyakorló és a majdani orvosok tudatába. <DIA alt="Jancsika az állatkertben 2008.10.01" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Jancsika_az__llatkertben_2008_10_01/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Jancsika az állatkertben 2008.10.01" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Jancsi kisebb-nagyobb megszakításokkal a debreceni Gyermekklinika lakója két éve. Tizennyolc éves, de még soha nem járt állatkertben. Idén azonban, szeptember harmincadikán, kilenc nappal nagykorúsága betöltése után összefogtak érte, és megszervezték útját a vadak közé. Voltak védelmezői, persze, akik a pulmonológiai osztálytól indulva végig kísérték útját.

A fiú, aki egy bihari kisvárosból való, és a kórházi szoba fogságában kártyázni és tetriszezni szokott, izgatottan várta, hogy a mentőből kilépve megpillantsa az eddig élőben nem látott ragadozókat. Természetesen nem maradhatott szakfelügyelet nélkül, hiszen fullad, oxigénpalackra van szüksége.

Pulzusszámát és vérének oxigénszintjét folyamatosan figyelni kellett. Így egy ápolónő, az osztályvezető főnővér, Galambosné Erzsike, két mentős, két orvos és Dr. Papp Ágnes pulmonológus vigyázott rá. A főnővér elmondta, lassan kénytelenek lesznek megválni Jancsitól, hiszen felnőttek közé fog kerülni, nagykorú lett. Van lehetőség a hazaszállítására is, de ahhoz a nehéz anyagi helyzetben lévő szülőknek be kell szerezniük egy oxigén-berendezést. Bár szerencsére ezt az Országos Egészségügyi Pénztár támogatja. „Nagyon nagy figyelemmel ápoljuk Jancsit. Tavaly is nálunk ünnepelte a születésnapját, és akkor derült ki, hogy sosem volt még állatkertben. Azóta vagy súlyosbodott az állapota vagy az idő nem volt megfelelő. Mára azonban mindent sikerült leszervezni a mentőkkel, az állatkerttel, és még a nap is süt, így nem volt akadálya az állatkerti sétának.”- tette hozzá az osztályvezető főnővér. A fiú pedig élvezte a kirándulást. Bár kedvenc állata a kutya, örült, hogy lehetősége nyílt megsimogatni a gabonasiklót és a kaméleont.

Késmárky András, a DEKOM (Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoport) elnöke és Csíkos Péter a Főnix Mentők vezetője a kórház dolgozóival és természetesen az állatkert igazgatójával, Nagy Sándor Tiborral karöltve megszervezte, hogy a genetikailag meghatározott, progresszív betegségben szenvedő, kanülre és oxigénpalackra szoruló fiú elhagyja a kórházat, és tolószékben egész állatkerti idegenvezetésen vehessen részt. Ez volt az első közös megmozdulása a Főnixnek és a DEKOM-nak.
Késmárky András, a DEKOM elnöke Csíkos Péterrel, a Főnix Mentők vezetőjével együtt hangsúlyozta: fontos volna, hogy a karitatív szemlélet beépüljön a már gyakorló és a majdani orvosok tudatába. Elmondták, hogy mind a tárgyi, mind a személyi feltételek fontos részét képezik az eseménynek, hiszen egyik hiánya esetén sem jöhetett volna létre.

A DEKOM évek óta ment külföldön, így ezreket gyógyítottak már a nagy cunami, földrengések vagy legutóbb, a burmai ciklont követően. Ezen kívül honi gyermekotthonokba is többször vittek már segélyeket, tartottak szűrővizsgálatokat.

  • Bemutatkozik a DEKOM
  • Debreceni orvosok Burmában
  • Skorpiócsípés, vérhas, tályog
  • Kisgyerekek életét mentette meg
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában