Helyi közélet

2008.10.27. 20:03

Régiós pályázatok ma és holnap

<p>Három megye huszonnyolc kistérségét érintő pályázati fejlesztési program az Észak Alföldi Operatív Program részleteiről, a zöld utat kapott pályázatokról és a további kihívásokról kérdeztük dr. Fésűs Lászlót az Észak Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyettesét.</p>

A hét éves program első szakaszának (akciótervének) a finisében vagyunk. Az elmúlt másfél évben mintegy 25 pályázati kiírás zárult le, összesen 52 milliárd forint pályázati pénzről született döntés.

Ez 338 támogatásban részesített pályázatot jelent. Több kiírás pályázatai tartanak még szakmai értékelési szakaszban, idén várhatóan még 27 milliárd forint odaítéléséről születik döntés.

Milyen témákban lehetett pályázni?

Dr. Fésűs László: Regionális gazdasági fejlesztés, turisztikai fejlesztések, közlekedési feltételek javítása, humán infrastruktúra fejlesztése illetve a térség és városfejlesztés területein írtunk ki különböző pályázatokat.

Az egyes pályázati kiírások témáival, részleteivel kapcsolatban ajánlom figyelmükbe honlapunkat (www.eszakalfold.hu), illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapját (www.nfu.hu).

Milyen tanulságos tapasztalatokat nyújtott az operációs terv első szakasza?

Dr. Fésűs László: Az egyik tapasztalat, hogy bizonyos pályázati konstrukciókra sokszoros volt a túljelentkezés (önkormányzati útfejlesztés, kereskedelmi szálláshelyek fejlesztése, belvíz elleni védekezés).

A következő időszakban meg kell találnunk annak a módját, hogyan részesülhessen több pályázat támogatásban (alacsonyabb maximális támogatási mérték, kisebb támogatási intenzitás, fókuszáltabb szakmai szempontrendszer, stb.).
A másik legfőbb tapasztalat, hogy egyszerűsíteni kell a pályázati kiírásokon, dokumentációkon. Át kell gondolni a benyújtandó mellékletek, igazolások körét. Sajnos a pályázatok 10-15 százalékát formai okokból kellett kizárni.

A tanulságokat levonva szeretnénk racionalizálni néhány indokolatlannak tűnő pályázati feltételt (például a pályázat beadásakor nem feltétlenül lenne szükséges az érintett tulajdoni lapokat csatolni, elég lenne azokat csak a nyerteseknek a szerződéskötéshez benyújtani, stb.).

Nem akarunk túlzó elvárásokat támasztani, viszont a megvalósítási garanciákat is biztosítani kell.

Ha jól tudom zajlik a következő 2 év pályázati lehetőségeit meghatározó Akcióterv előkészítése. Hol tart most ez a folyamat?

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉARFT) jóváhagyta a 2009-2010-es Akcióterv munkaanyagát. Egy tájékoztató-véleménygyűjtési sorozat keretében Ügynökségünk munkatársai végigjárták Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye huszonnyolc kistérségét és tájékoztatták az önkormányzatokat, civil szervezeteket, szakmai szervezeteket, más érdekelteket a következő két év uniós – regionális típusú - pályázati lehetőségeiről, feltételeiről, kitételeiről.

Mind a helyszíneken, mind honlapunkon keresztül kértük, hogy véleményezzék az elhangzottakat, a nagyszámú beérkezett észrevételek feldolgozása jelenleg is tart. Az NFÜ honlapján a napokban jelenik meg az akcióterv munkaanyaga társadalmasításra, azaz egy újabb lehetőség nyílik minden érdekelt számára, hogy igényeinek megfelelően annak formálására tegyen javaslatot.

A társadalmasítást követően, az Akciótervet várhatóan novemberben hagyja jóvá az ÉARFT majd a Kormány. A következő két évben mintegy 110 milliárd forintnyi támogatás megpályázására nyílik lehetőség egyedül az ÉAOP-ban. A különböző ágazati Operatív Programokban ennél jóval nagyobb források állnak rendelkezésre. Ez egy óriási lehetőség régiónk számára és mindannyiunk felelőssége hogyan élünk vele.

Mit üzen a pályázóknak?

Kezdjék el időben a pályázat megírását, a pályázati dokumentáció összeállítását. A beadás előtti két hét erre nem elegendő. Átgondolt, komplex fejlesztéseket kívánunk előnyben részesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában