Helyi közélet

2008.10.13. 18:48

Rehabilitáció wii-vel, interaktívan

<p>Egyensúlyfejlesztésre, a koordinációs- és koncentrációs képesség javítására alkalmazzák a DEOEC-en azt a wii játékot, mely interaktív módon biztosítja a mozgásukban korlátozott betegek sikerélményét.</p>

Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszékének szakemberei azt a wii játékot, mely interaktív módon biztosítja azt, hogy a mozgásukban akár jelentősen korlátozott betegek rehabilitációjuk során sikerélményekhez jussanak.
 
Állapotfelmérés szükséges
 
– A módszer alkalmazása jelenleg még csak kísérleti stádiumban van, tavasz óta használjuk, s jelenleg két betegen „teszteljük” saját szabadidőnk és energiánk rááldozásával – tudtuk meg Vekerdy-Nagy Zsuzsanna tanszékvezetőtől, aki elárulta, hogy a kezelést a TB egyelőre nem támogatja, munkájukat a tudományos érdeklődés és kíváncsiság hajtja.

– A betegek állapotát a programba illesztésük  előtt fel kell mérni, például két gombot minimum meg kell tudniuk nyomni ahhoz, hogy a távírányítót használni tudják. A módszer tehát nem mindenkinél alkalmazható, a pontos kritériumok meghatározása jelenleg folyamatban van – mondta a docens asszony.

– Amilyen fejlettségi szintű a beteg mozgása, olyan nehézségű fokú játékon gyakorolhat, a legfontosabb az,  hogy sikerélménye legyen, s ezáltal egyre nagyobb akaratereje a egyéb tevékenyégekben is, ami a sikeres rehabilitációhoz nélkülözhetetlen, tette hozzá Kollár János és Józsa Balázs, a csapat pszichológus tagjai. Fontos, hogy ha jobban teljesítenek, a játéktól pozitív visszajelzést kapnak – magyarázta Horváth Anita gyógytornász.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában