Helyi közélet

2008.10.09. 06:29

Járai Zsigmond nyugalomra int

<p>Debrecen – Az emberek pénze a bankbetétben teljes biztonságban van, ugyanez igaz az államkötvényekre, a részvénnyel rendelkezők azonban most jobban teszik, ha kivárnak – ezt tanácsolja a hazai befektetőknek Járai Zsigmond.</p>

Az emberek pénze a bankbetétben teljes biztonságban van, ugyanez igaz az államkötvényekre, a részvénnyel rendelkezők azonban most jobban teszik, ha kivárnak – ezt tanácsolja a hazai befektetőknek Járai Zsigmond volt pénzügyminiszter, majd jegybankelnök, aki az általa alapított CIG Közép-európai Biztosító Zrt. debreceni bemutatkozása alkalmával adott interjút a Naplónak.

Napló: Nem túlzás azt állítani, hogy a hazai pénzpiacot csak a „farvizein” érinti a nemzetközi pénzügyi válság?
Járai Zsigmond: Nem látok a jövőbe én se, de úgy gondolom, hogy egy ilyen válságot nem lehet elkerülni, ez egyszerűen jön. Az látszik, hogy kevesebb a pénz a világban, a forráshoz jutás költsége drágul, tehát a kamatok emelkedni fognak. Ebből kialakulhat egyfajta gazdasági visszaesés, de ma ez is csak találgatás.

Napló: Miközben a magasröptű makrogazdasági elemzésekkel „tele a padlás”, az embereket olyan hétköznapi kérdések foglalkoztatják, hogy mi lesz a pénzükkel, ha azt bankbetétben, államkötvényben, esetleg részvényben vagy más értékpapírban tartják.
Járai Zsigmond: A betétbiztosítási rendszerünk korrekt, az Unióban éppen most emelték fel a kártalanítás határát 50 ezer euróra (ez ma nálunk 6 millió forint), tehát az emberek pénze a bankbetétben teljes biztonságban van.

Ugyanez mondható el az államkötvényekről, hiszen azokra korlátlan garancia vonatkozik.

A részvény már egy kockázatosabb befektetés, ami ugyan nagyobb hozamot igér, de a bukás veszélyét is magában rejti.

A jelen helyzetben tehát egyrészt most érdemes vásárolni, aki viszont korábban vett részvényt, az egyelőre „aludjon”. Én azt tanultam a mesteremtől, hogy aki részvényt vesz, az öt évig rá se nézzen az árfolyamára.

Hát, most nem érdemes kapkodni...
Napló: És mi a helyzet ebből a szempontból az egyéb megtakarítási formákkal, mint például a kötvények, a letéti jegyek vagy a befektetési jegyek?
Járai Zsigmond: Attól függ, hogy pontosan milyen papírról van szó, de ezekre általában nem vonatkozik a bankbetéteknél és az államkötvényeknél említett garancia.

  • Bankcsődnél nem veszhet el a pénzünk! Biztos?
  • Mindenki szabaduljon papírjaitól
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában