Helyi közélet

2008.10.03. 12:01

Hajdú-Bihar: trükkös csalót fogtak a rendőrök

<p>Trükkös csalók buktak le. Az újlétai férfi zömében hajdú-bihari cégeket és magánvállalkozókat károsított meg. Egyedi megoldást dolgozott ki csalássorozatához.</p>

A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, Gazdaságvédelmi Alosztálya 2008. szeptember 29-én elfogta, majd kihallgatását követően őrizetbe vette azt a 43 éves újlétai férfit, akit ezidáig 3 rendbeli csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatott ki a rendőrség.

Ez a szám várhatóan tovább fog bővülni, mint ahogy a bűncselekmények során a sértettek részére okozott kár értéke is, mely jelenleg megközelíti a 17.410.000 millió Ft-ot, hiszen további 16 sértett került ezidáig a látókörbe, meghallgatásuk, feljelentésük felvétele jelenleg is folyamatban van.

A 43 éves gyanúsítottat a Debreceni Városi Bíróság, tegnap, azaz 2008. október 02-án előzetes letartóztatásba helyezte, mivel alappal volt feltételezhető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóság elől elrejtőzik - mint ahogy a jelenlegi tartózkodási helye sem volt ismert (ellene 3 elfogatóparancs volt érvényben), illetve újabb bűncselekményeket követne el, bizonyítékokat tüntetne el.

A 43 éves férfi által elkövetett cselekményekre úgy derült fény, hogy 2008. szeptember 26-án az egyik bankban megjelent az egyik Kft. vezetője azzal, hogy a cégüktől 1.300.000 Ft értékben faxon megrendelt húsárú árának kiegyenlítését igazoló átutalási megbízáson szereplő számlaszámot leellenőriztesse.

Gyanúja nem volt alap nélküli, hisz kiderült, hogy az átutalási megbízáson szereplő számlaszám nem élő.

A bank haladéktalanul jelezte a történteket a rendőrségnek, hiszen a fenti eseten kívül Debrecenben azonos módszert alkalmazva - az átutalási megbízáson szereplő nem létező számlaszám, illetve hamis bélyegzőlenyomat felhasználásával - két helyi székhelyű cég sérelmére elkövetett jogsértésről volt a Debreceni Rendőrkapitányságnak tudomása, illetve tudomással bírt a vonatkozásban is, hogy ezen hamis bélyegzőlenyomatot nyékládházi és gyulai székhelyű cégek sérelmére elkövetett jogsértések esetében is felhasználták.

A bejelentést követően a Gazdaságvédelmi Alosztály nyomozói felvették a kapcsolatot a cég vezetőjével, azaz a kiszemelt sértettel.

A megrendelés teljesítésének idején, azaz 2008. szeptember 29-én 9.00 órakor a cég telephelyén már várták a rendőrök az áruért érkezőt, akiről kiderült, hogy aznap reggel kapott telefonon megbízást egy Tóth Miklós néven bemutatkozó személytől, mely szerint az árut a telephelyen vegye fel, s egy Debrecenhez közeli Csárdáig szállítsa el.
Az árú átrakodási helyre történő szállításakor már a rendőrök is jelen voltak, így került látókörünkbe az ott árura váró 55 éves és 24 éves debreceni férfi.

A két személyt a Debreceni Rendőrkapitányságra kihallgatásuk végett előállították, miközben a nyomozók a Tóth Miklós néven bemutatkozó megrendelő albérleti címére mentek, akit a megadott pontos személyleírás alapján egyértelműen a később elfogott 3 körözési parancs alapján keresett 43 éves újlétai férfi személyében azonosítottunk be.

Mint az 55 éves és 24 éves férfi gyanúsítottkénti kihallgatásakor kiderült bérelt kisteherautóval részt vettek a megrendelő utasítása szerint az általa megrendelt, de ki nem egyenlített termékek szállításában.

Az 55 éves férfi autójából lefoglalásra kerültek olyan tárgyak, melyek bűncselekmények elkövetésével voltak összefüggésbe hozhatóak, mint pl: tárgykörözés alatt álló személygépkocsi rendszámtáblája, illetve Tóth Miklós néven egy csolnoki cégtől történő árurendelés iratai.

Megállapítást nyert, hogy az átrakodási helyen elfogott két személy még további 16 bűncselekmények során vett részt –2008. április 18-szeptember 26 közötti időszakban - hol Sós Lajos, hol Nagy Zsolt, hol Tóth Miklós nevet és lopott iratokat használó 43 éves újlétai férfi által megrendelt termékek fuvarozásában. A sértettek között hajdúböszörményi, debreceni, derecskei, csólyospálosi, nyékládházi, hajdúszoboszlói, gyulai, budapesti, esztergomi, nyíregyházi cégek és magánvállalkozók vannak. A legkevésbé károsult személy kára 90.000 Ft a legtöbb kárt szenvedetté 3.660.000 Ft.

A Tóth Miklós néven bemutatkozó férfi lakcímén nem volt fellelhető, azonban egy közeli presszóban megtalálták.

A 43 éves körözött férfi bérelt lakásán megtartott házkutatás során lefoglalásra kerültek az átutalási megbízásokon szereplő bélyegzőlenyomatot hagyó bélyegző mellett, kitöltött és kitöltetlen megrendelőlapok, átutalási megbízások, lopott személyi igazolványok (többek között a Sós Lajos nevére kiállított is),a bűncselekmények során használt telefonszámok SIM kártyái, valamint bűncselekményekből származó értékek.

A csalás bűncselekmények elkövetése miatt 3 elfogatóparancs alapján keresett férfi elismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, sőt addig nem ismert cselekményeit is megnevezte, azonban védekezésében előadta, hogy ő is megbízás alapján dolgozott, esetenként 30-50.000 Ft-ért - azonban megbízója kilétéről beazonosíthatóságához szükséges adatokkal nem tud szolgálni.

Csalás

Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

A büntetés egy évtõl öt évig terjedõ szabadságvesztés, ha a csalás jelentõs kárt okoz, míg két évtõl nyolc évig terjedõ szabadságvesztés, ha a csalás különösen nagy kárt okoz.

A néhány napja történt elfogás óta összesen 16 addig nem ismert sértettről szerezett a rendőrség tudomást. Várhatóan a sértettek száma még tovább fog növekedni.

Ezúton hívja fel a rendőrség a cégek figyelmét, hogy a csalók kiszűrése érdekében az átutalási megbízás alapján telefonon, illetve telefaxon vett megrendeléseket minden esetben ellenőriztessék le, még a szállítás megtörténte előtt, így elkerülhető az áldozattá válás, illetve a kárt szenvedés.

 

Kapcsolódó anyagok:

  • Hármas karambol a 4-es úton Hármas karambol a 4-es úton 2008.09.16. Video Video
  • Elütötte, és otthagyta a gyereket
  • Házfalnak csapódott egy autó – meghalt a sofőrHalálos baleset Bihakeresztesen 2008.09.16.
  • Halálos gyalogos gázolás Debrecenben Halálra gázoltak egy gyalogost 2008.09.16. Video
  • Kislányt ütött el a román autós Kislányt ütött el a román autós 2008.09.15.
  • Ütközés az aluljáróban, egy korábbi baleset miatt Baleset az aluljáróban 2008.09.15. Video
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában