Helyi közélet

2008.09.25. 06:27

Későn „ébredt” az egyesület

<p>Debrecen – „Mi nem beszélünk egyik cég ellen vagy mellett sem, a város felelőssége olyan szerződést kötni, ami garantálja az állandó színvonalat” – hangsúlyozta Vincze János, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület alelnöke.&#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/kosa-lajos-valasza/cn/haon-news-hbn_01-20080924-064517"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Kósa Lajos a DKV Zrt. által nyújtott színvonalról</B></A>&#160;[.pdf - 55KB]</p>

Mint mondta, szeretnék, ha Debrecenben olyan tömegközlekedést alakítanának ki, ami minden tekintetben az utasok igényeit szolgálja. Kósa Lajos polgármester ugyanezt tartja a legfontosabbnak – derült ki szerdán adott válaszából, és utalt rá, mivel az önkormányzat már a pályázat értékelésénél tart, visszamenőleg nem módosíthatja a részleteket

Az utasokat nézve

Az egyesület felesleges kiadásnak tartja, hogy az új szolgáltatónak teljesen új autóbuszokkal kell a személyszállítást megkezdenie. Hiszen – derül ki egy általuk készített, nem reprezentatív felmérésből – az utasok többsége nem sorolja a legzavaróbb problémák közé a buszok korszerűtlenségét.

Ezzel ellentétben a zsúfolt, ritkán közlekedő járatok sokuknak okoz bosszúságot. Kósa Lajos szerint éppen az ellenkezője igaz, hiszen költségmegtakarítást jelenthet a vadonatúj gépjárműpark, ugyanis így az első három évben nem, vagy csak minimális mértékű karbantartási költségek lesznek.

– Azzal, hogy a pályázók elfogadták, a jövőben nem tarthatnak igényt az inflációtól nagyobb díjemelésre, az utasok magasabb színvonalú szolgáltatást kaphatnak a kisebb áremelkedések mellett – magyarázta a polgármester.

Csak az első lépés a korszerű eszközök üzembe helyezése, további terveink között szerepel – többek között – az utazási idő csökkentése is – fogalmazott.




A modernebb tágasabb is?

– A DKV kevesebb autóbusszal nevezett, mint a volán, ráadásul ezek közül csak 44 csuklós. Ez azt jelenti, hogy csak a legforgalmasabb vonalakon tudnak hosszú buszt indítani, ami az eddiginél nagyobb reggeli zsúfoltsághoz vezet majd – állítja Vincze János. Debrecen polgármestere erre úgy reagált, a jelenlegi szolgáltatónál a járműállomány 30 százalékát teszik ki a régi Ikarus járművek, melyeken a rossz kialakítás miatt kevesebb a hely, mint a mai, új építésűeken. Így tévedés azt feltételezni, hogy kisebb lenne a DKV által forgalomba helyezett járművek kapacitása – érvelt a Kósa Lajos.

  • Debreceni buszközlekedés: Volánnal, vagy anélkül?
  • Napirenden a busztender
  • Az Inter Tan-Ker a DKV partnere(?)
  • Postaládánkból: A XXI. századi DKV Zrt és nagyhatalmú ellenõrei ...
  • Öten a debreceni busztenderen
  • Kisiklott a villamos Debrecenben
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában