Helyi közélet

2008.09.23. 06:20

Idegenben több lehetőség van

<p>Debrecen - Ismeretségi körömből úgy húsz orvos ment külföldre. Többségük Észak-Európába, úgy tudom, a velük kapcsolatban álló ügynökségek még a nyelvtanulás költségét is vállalják.</p>

Arról, hogy hány magyar orvos dolgozik külföldön, nincs hivatalos adat, senki sem tartja nyilván.

Csupán annyit tudni, hogy hányan kérnek külföldi munkavállaláshoz igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól: idén eddig 591 orvos és ápoló, ez az adat a tavalyi évhez hasonló.

A legtöbb orvos Angliában szándékozik dolgozni, második helyen Svédország szerepel.

Másféle rendszer

Miskolczi Szabolcs szívsebész egy évet Angliában dolgozott s augusztusban újabb évet kezdett kint.
– Ismeretségi körömből úgy húsz orvos ment külföldre. Többségük Észak-Európába, úgy tudom, a velük kapcsolatban álló ügynökségek még a nyelvtanulás költségét is vállalják – mondta.

Az orvosi egyetem elvégzése után 5 évig általános, majd 3 évig szívsebésznek tanult. Sokrétű tapasztalatra tett szert, amit később hasznosított.
– Először 2005-ben egy ott dolgozó kollégám ajánlására mentem ki Leeds-be. Akkor még sebész szakorvos voltam, olyan munkát végeztem, ami nagyjából egy itteni rezidensnek felel meg: osztályon voltam, ügyeltem, műtétnél asszisztáltam.

Nálunk jó, ha minél több papírja van az embernek, odakint egyszerűen megnézik, mit tud a gyakorlatban: egykettőre kiderül, ki mennyit ér. Szakmailag nem igazán jelentett előrelépést ez az év, arra volt nagyon jó, hogy megismerjem az angol orvosi rendszert, ami nem jobb vagy rosszabb a miénknél, hanem más.

(A zárójelentést nem a beteg, hanem a házirovosa kapja, kézzel írják a kórlapot, máshogy kérik a vizsgálatokat, stb.) Egy év után visszajöttem és megcsináltam itthon a szívsebész vizsgát 2007 tavaszán – idézte fel a fiatal orvos.

Korlátok

– Sajnos, közben jött az egészségügyi reform és a teljesítményvolumen-korlát rendszere.

Ezért (hiába alakítottak ki jól felszerelt és nagy kapacitású Szívsebészeti Tanszék működik a DE OEC-ban) csökkent az elvégezhető műtétek száma.

Míg nem olyan régen még évi 1300 operáció volt, (átlagosan napi hat), 2007-ben már csak 900.

Nyilvánvaló, hogy egy fiatal szakorvos a sor végén áll, ő operál a legkevesebbet és így kevésbé tudja gyakorolni a szakmát. Ezért mentem el.

Most Southamptonban dolgozom. Mintegy 250 ezer lakosú város, a kórháza regionális centrum. Jó szakemberek vannak ott.

A szívsebészeti részen három műtőben évi 1500 beteget operálnak (ezt föl akarják évi 1800-1900-ra fejleszteni ).

Az a fiatal orovos, aki akar, törekszik, megkapja a lehetőséget a szakmai fejlődésre. Szívesen visszajönnék Debrecenbe, de attól tartok, a körülmények később sem lesznek sokkal jobbak – tette hozzá Miskolczi Szabolcs.

  • Külföldi orvosi végzettség elismerése Magyarországon
  • Népszerûek a külföldi orvosok
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában