Helyi közélet

2008.09.15. 19:28

Csak egészséges ételeket kóstoltak

<p>Hajdúszoboszló – Nagy volt az érdeklődés a fürdőváros harangáz előtti terén, a hatodik alkalommal megrendezett Bioétel és Borfesztiválon szeptember 12-14-én.<A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Bio_telek__Hajd_szoboszl__2008_09_13_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Bioételek, Hajdúszoboszló 2008.09.13." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></p>

Az érdeklődők a gasztronómiai élvezetek mellett színpadi műsorokon szórakozhattak és főzőpárbaj résztvevőinek is drukkolhattak.
– Összesen 8 szakács kettesével mérkőzik meg – magyarázta Boros László mesterszakács. – Fél órájuk van arra, hogy a bio-alapanyagokból tetszésük szerinti ételt készítsenek, akié finomabb, az győz.
A fesztivál vendégeinek 11 helyi vendéglátós főzőcsapat kínálta a kizárólag bio alapanyagból készült ételeit.

A bio eredetet a három nap alatt a Biokontroll Hungária Kht. szakemberei folyamatosan ellenőrizték. Pörkölt, gyulyás, kenyérlángos, palacsinta és sütemények egyaránt szerepeltek a menüben, és külön hangsúlyt kaptak a régi magyar állatfajtákból – rackajuh, szürkemarha, mangalica sertés – előállított finomságok.

A szervezők a külsőségekre is figyeltek: a tér közepén egy mini kiállításon régi képeslapok mutatták be a várost és a gyógyfürdőt, a standok pedig nem csak ízeikkel, dekorációikkal is igyekeztek tetszeni.

Növekvő kereslet

Sunyovszky Tamás Budapestről érkezett párjával Hajdúszoboszlóra pihenni.
– Még most jöttünk, nem láttuk a várost, de ha már belecsöppentünk a fesztiválba kipróbáljuk, milyen a bioétel? Én magam egyébként a hétköznapokban is mindenfélét megkóstolok.

– Hajdúszoboszló egyik legnagyobb szállodája vagyunk, úgy gondoltuk, képviseltetnünk kell magunkat ezen a rangos eseményen – mondta el Rideg Csaba igazgató.

– A hotelben nem kínálunk bioételeket a vendégeinknek, mert igen drága az alapanyag; svédasztalos étkezéseink költségébe nem fér bele. Úgy vélem, Magyarországon még nem eléggé elterjedt a bioételek fogyasztása, talán nem is ismerik eléggé az emberek, például hogy mi tartozik ebbe a körbe? Egyébként tervezzük a rackahúst bevezetését a szállodánkban, kevesebb faggyút tartalmaz mint más juhhús és itt, a fesztiválon is sikere van.
A Rai-Vini Kft. képviselői Egerből érkeztek és biobort árulnak standjukon.
– Családi vállalkozás, apáé és fiáé az üzlet – mutatja be a céget Béres Lászlóné. – A biobor előállítása sokkal több figyelmet igényel, mint a hagyományosé.

Igen ellenálló fajtákból készítjük, hiszen nem vegyszerezhetünk: a talajt nem szabad műtrágyázni, permeztezésre rézgálic használható, a kénezéssel csínján kell bánni! Nem tehetünk bele cukrot, csak a saját cukortartalmával lehet visszaédesíteni.

Tulajdonképpen nem drágább, mint a többi bor és jól eladható, érezhetően nő a kereslet iránta. Itt a fesztiválon egy német házaspár kimondottan minket keresett, több karton bort rendeltek tőlünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában