Helyi közélet

2008.09.24. 08:24

Autóbuszt receptre! Döntés előtt...

<p>Attól függetlenül, hogy jómagam legalább tizenöt éve nem ültem buszon, szimpatikusnak találom a debreceni városvezetés szándékát, hogy a helyi menetrend szerinti autóbusz-közlekedés színvonalán javítani akar.</p>

Attól függetlenül, hogy jómagam legalább tizenöt éve nem ültem buszon, szimpatikusnak találom a debreceni városvezetés szándékát, hogy a helyi menetrend szerinti autóbusz-közlekedés színvonalán javítani akar.

Talán több is ez, mint puszta jobbító szándék, hiszen, ha az e tárgyban kiírt pályázat csütörtökön eredménnyel zárul, jövő nyártól a debreceniek puccosabb külsőségek között járhatnak munkába, mint mondjuk a londoniak vagy a párizsiak.

Arra ugyanis még a fejlett világban is csak elvétve akad példa, hogy egy metropolisz a teljes autóbuszparkját vadiúj (de legalábbis újszerű) járművekkel váltsa le, súlyos milliárdokat invesztálva ebbe a történetbe.

Lesz itt kérem jövő nyártól minden! Egyfelől korszerű, légkondícionált buszok, GPS-alapú forgalomirányítási és utastájékoztató rendszer, másfelől viszont legfeljebb az infláció mértékének megfelelő tarifaemelés.

Bár egy kicsit neccesnek tűnik, hogy ilyen feltételek mellett miként tud a 10-15 milliárd forintos beruházás nyolc év alatt megtérülni, de sikerüljön, hiszen ez az utazóknak csak jó lehet (kivéve persze, ha a végén a cekhet mégis nekik, mint adófizetőknek kellene állni; de ezt a gondolatot jobb is gyorsan elhessegetni...).
Emlékeim szerint Kósa polgármester és csapata utoljára akkor dobott valami hasonlóan nagyot, amikor kitalálták, hogy a város cégeit vagyonkezelő holdingba szervezik.

Nos, a szkeptikusok sora akkor is hosszúra nyúlt, ma viszont már a debreceni városházán kilincselnek a receptért más városok polgármesterei. Nos, ezt az autóbusz-ügyet is jól kifőzték, meglátjuk, mennyire lesz kapós a recept...

Petneházi Attila
E-mail:

[email protected]


 

  • Debreceni buszközlekedés: Volánnal, vagy anélkül?
  • Napirenden a busztender
  • Az Inter Tan-Ker a DKV partnere(?)
  • Postaládánkból: A XXI. századi DKV Zrt és nagyhatalmú ellenõrei ...
  • Öten a debreceni busztenderen
  • Kisiklott a villamos Debrecenben
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában