Helyi közélet

2008.08.26. 17:42

Zsiros megmagyarázza

<p>Debrecen – „Nem voltam párttag ügyészségi időm alatt” – jelentette ki az MSZP városi elnöke.</p>

Zsiros Zsolt, a szocialisták debreceni elnöke eljuttatta szerkesztőségünkbe párt-belépési nyilatkozatának fénymásolatát, hogy kétséget kizáróan bizonyítsa, nem volt az MSZP tagja 1994 és 2006 között, amikor többek között a nyíregyházi ügyészségen is dolgozott, előbb fogalmazóként, később ügyészként.

Tette ezt azért, mert korábban helyi szocialisták egy csoportja azzal vádolta meg, hogy nyíregyházi ügyészsége alatt is párttag volt, amely összeférhetelenség miatt törvényellenes. Ha pedig nem, akkor 2007-es városi elnökké választásakor még nem volt meg a tisztség betöltéséhez szükséges egy éves tagsága Zsirosnak. Pósán László, a Fidesz városi elnöke is felszólította a szocialista politikust, hogy tisztázza a helyzetet.
– Szerintem nem nekem kellene bizonyítanom, hogy nem voltam párttag a kérdéses időszakban, hanem a vádlóknak az ellenkezőjét. De úgy gondolom, itt az ideje lezárni ezt az ügyet – mondta megkeresésünkre Zsiros Zsolt. – A félreértés az elnökké választáshoz szükséges egy éves tagság értelmezéséből és egy sebtében kikért igazolás elírásából indulhatott ki – kezdett a történet kifejtésébe a szocialista politikus. – A 2007-es tisztújításkor a jelölő bizottság és én is úgy értelmeztük, hogy a feltételül szabott egy éves folyamatos tagságot nem a jelölés napjától visszafelé kell számítani. Így ezt teljesítettem, hiszen 1992 és 1994 között folyamatosan tagja voltam a Csongrád megyei MSZP-nek. Kellett is egy igazolás erről, amit az ottani elnöktől, Botka Lászlótól kértem. A távollétében az irodavezető küldte el, amiben szerepelt egy elírás, miszerint 2007-ig folyamatosan párttag voltam, csak nem aktív. Ezt később a Botka-féle igazolás helyesbítette, s abban már az állt: 1992-1994 között volt tag, majd „lelkes baloldali”.
Zsiros Zsolt tehát azt állítja, hogy 1994 és 2006 között nem volt az MSZP tagja. Megjegyezte, igaz, hogy nem írásban, csupán szóban jelezte a tagság megszüntetésére vonatkozó szándékát. Végül visszakérdezett: miért lett volna szükség újbóli belépésre 2006-ban, ha közben ki sem lépett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában