Helyi közélet

2008.08.21. 10:55

Testi-, lelki- és szellemi kenyerünk

<p>Színvonalas programokban gazdag napokkal ünnepelte Berettyóújfalu augusztus 20-át kedden és szerdán. Az eseménysor első napján színpadra lépett például Détár Enikő és Rékasi Károly, továbbá Somló Tamás és az LGT emlékzenekar.</p>

Másnap - augusztus 20-án - igazi családi délutánt szervezett a város, a Bihari Múzeum és a Sinka István Városi Könyvtár.

A könyvtárban Mátyás és kora témájú történelmi társasjátékban vehettek részt a családok. A játékban - hasonlóan az asztali társasjátékokhoz - a szerencse és a tudás ötvözete adhatta a sikert, merthogy a családok a választott színű bábuikkal csak akkor léphettek előre, ha megválaszolták a kérdést vagy összerakták az előzőleg szétszabdalt képet.

Egy-egy parti után hirdettek ugyan eredményt az esemény gazdái, ám valójában mindenki győztesnek érezhette magát, mert helyezéstől függetlenül ajándékkel mehetett tovább.
Kövekkel őröltek
És hogy hová? Természetesen a múzeumba, illetve az udvarra. Mindkét helyen a kenyérkészítés szerepelt a palettán. Csakhogy amíg az épületen belül a fehérkenyér készült, addig az udvaron az évezredekkel ezelőtt élt eleink kovász nélküli lepénykenyere.

Kiállítás, videófilm és kenyérkészítés-bemutató szemléltette a betérőknek a legfontosabb élelmünk előállításának módját a múzeum emeletén.

Az udvarban azonban a gyermekek két kezük munkáját kóstolhatták meg. Kövek között megőrölték a búzát, aztán ha nem is az éppen akkor készített lisztből, de mindenképpen teljes kiőrlésűből vízzel elegyítve az apró kezek lepényt formáztak, majd azt egy kis kemencében kisüthették. Emellett szalmafonást gyakorolhattak és magvakból képeket készíthettek.
Sülő lepénykenyér illata fogadta az estébe forduló idő első színpadi fellépőjét, Chimichakova Anastasija Vjacheslavnovna orosz énekesnőt, aki anyanyelvén ismert és kevésbé ismert slágereket adott elő.

A ZeneTheátrum művészeinek István a király című rockopera részletei előadására megtelt a múzeumudvar.

A Princess hegedűvirtuózok fellépésére pedig olyannyira besűrűsödött az érdeklődő közönség, hogy szinte mozdulni sem lehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában