Helyi közélet

2008.08.29. 12:25

Kényszerkaszálást rendeltek el

<p>Debrecen – Egy józsai és egy pallagi ingatlantulajdonoshoz semmiféle jelzés nem jutott el, miszerint köteles ingatlanáról a parlagfüvet és minden más gyomot folyamatosan irtani.</p>

Ezért a polgármesteri hivatal igazgatási osztálya a hét elején e két terület kényszerkaszálását rendelte el. A munkákat pénteken délelőtt végezték el.
A józsai ingatlan egy gazdasági társaság tulajdonát képező, 29 ingatlanból álló nagyobb, összefüggő, több mint 14 ezer négyzetméteres terület. Itt a közérdekű védekezés átlagos költsége várhatóan 45 ezer forint körül lesz.

Ez kiegészül még a polgármesteri hivatal és a földhivatal költségével, ami néhány tízezer forintra tehető.
A hatályos jogszabályok alapján minden kényszerkaszálás elrendelését követően kötelező a növényvédelmi bírság kiszabása.

Figyelembe véve a területek nagyságát, egy Kormányrendelet alapján minimum százezer, maximum 750 ezer forint között lehet bírságot kiszabni ingatlanonként. Könnyen kiszámítható, hogy a 29 ingatlan esetében a tulajdonos legalább hárommillió forint bírságra számíthat.

Jóval szerényebb, nem egészen 1300 négyzetméter alapterületű a pallagi kényszerkaszálásra kijelölt ingatlan. Ott összességében a kaszálás és a hivatalok költsége húszezer forint körül alakulhat. A kötelező bírság az összes körülményt figyelembe véve itt is minimum 100 ezer, maximum 750 ezer forint közötti összeg lehet.

A költségekről és bírságról szóló határozatot valamennyi ingatlantulajdonos hamarosan kézhez kapja. A kényszerkaszálás költségét és a bírság összegét meg nem fizetésük esetén, végső soron az APEH fogja behajtani az ingatlantulajdonosoktól.

Legalább 4-5 belterületi ingatlanra ugyanez a jövő vár, amennyiben tulajdonosaik, használóik haladéktalanul nem tesznek eleget növényvédelmi, parlagfű irtási kötelezettségüknek – értesült a Napló.

Ön hogyan oldaná meg a parlagfű kérdést?
Parlagfű-allergia

Parlagfű ellen pályázhatnak


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában