Helyi közélet

2008.08.21. 10:58

Újra trendi a szenes vasaló

<p>Hova megy az ember, ha szenes vasalót keres a kandalló fölötti polcra vagy szüksége van egy tájképre az előszoba falára, esetleg érmegyűjteménye még hiányos? <DIA alt="Ön mit venne az ószerestől?" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_n_mit_venne_az__szerest__337_l_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Ön mit venne az ószerestől?" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-SANY0129_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Nézze meg a videót is!</A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-SANY0129_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Nos igen, nekilendülhetünk a városnak, hogy körbejárjuk a boltokat, ilyen dolgok után azonban hiába kutatunk az üzletekben. Augusztus huszadikán nem pusztán a belvárosi rendezvényektől volt zajos a megyeszékhely, a Kishegyesi úti hipermarket parkolója is megtelt nyüzsgő tömeggel.
A karnevál napjára időzítették ugyanis Debrecen életében az első nemzetközi régiségvásárt. A cívisek közül sokan tudják, hogy márciustól novemberig minden második héten mehetünk válogatni a könyvek, macik, lámpák, nippek közül.

Most azonban az Európai unió által megnyílt lehetőségek alapján nemzetközivé avanzsált a rendezvény. Ószeresek, antik tárgyakkal kereskedők hada lepte el a helyszínt, akik nem pusztán az ország különböző pontjairól, úgy mint Egerből, Békéscsabáról vagy Budapestről is jöttek, hanem szlovákiai, román, ukrán árusok is kínálták portékájukat.
Kiss László, a vásár állandó rendésze elmondta, hogy sokan azért nem pakoltak most ki a kalmárok közül, mert inkább a három napos Hídi vásáron próbáltak szerencsét. Nem megy ugyanis már úgy, mint régen. Bozsányi Ferenc szakmabeli szerint: „Nincs már pénze az embereknek ilyenekre.” Szigetfalvi József tapasztalatai is ezt erősítik, hiszen pusztán tíz százalékra teszi a vásárlók és kilencvenre a nézelődök arányát.

Papp István árus úgy véli, hogy „Vidéken jobb a piac. Ott többet vásárolnak.” A kassaiak viszont azt állítják, mindenhol jó a vásár, ha jó az áru, az országok között nincs különbség.
De mit is vesznek leginkább az emberek? A gyűjtők és a törzsvásárlók, akik között galériatulajdonos is akad, már reggel végigmustrálják a kínált termékeket, s le is csapnak a kincsekre. Akár fél- egymilliós üzletek is köttetnek a szürkületben.

A többség azonban apróbb tárgyak után kutat, amit akár száz forintért is megkaphat. De ha nem is konkrét céllal érkezik a nézelődő, akkor is ráakad valami gyöngyszemre. „Jó ide jönni, mert sok kacat, például a rokka a gyermekkorunkat idézi.” – mondta Munkácsiné Szabó Anikó, aki egyébként is szívesen szerzi be a lakásba a kiegészítőket ószeresnél.
A vásár látogatói között akadtak debreceniek, nyíregyháziak, Zala megyeiek, de még kanadaiak is vizsgálgatták az árukat. Aki vásárolt, az mindenféleképpen egyedi holmival térhetett haza, aki viszont csak körülnézett, az is a régi piac hangulatával lett gazdagabb.
Balogh Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában