Helyi közélet

2008.08.26. 06:55

Félmilliárd a klinikáknak

<p>Debrecen – Egyszeri 456 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Debreceni Orvos és Egészségtudományi Centrum az Országos Egészségbizosítási Pénztártól.</p>

Az összeg felhasználása ráadásul nincs szigorú feltételekhez kötve, tudtuk meg Kecskés Gábortól a DEOEC gazdasági igazgatójától.

– Az összegből egyrészt a korábbi veszteségeinket pótoljuk, másrészt minden klinikának juttatunk belőle.

Kiemelten kezeljük a gyermek és onkológiai ellátást, valamint a szívsebészeti klinikát, bár ott nincs várólista, hiszen általában akut beavatkozásokat végzünk – tájékoztatott az igazgató.

Azt is megemlítette, hogy ez valójában csak tüneti kezelésre elegendő összeg, hiszen folyamatosan veszteségekkel küzdenek.

Példaként megemlítette a daganatos betegekkel fogalakozó onkológiai részleget, ahol több beteget kell ellátniuk, mint amennyire finanszírozási keretük van, ilyenkor „saját zsebből” állják a költségeket. Mint mondta, a lényeg, hogy a DEOEC egyensúlya ne boruljon fel.


 

„Csökkentheti” a várólistákat

Akár még több egynapos sebészeti beavatkozást végezhetnek a VESZ Kht-nál.

– A leggyakrabban ortopédiai, nõgyógyászati és sebészeti mûtéteket végzünk egynapos sebészeti beavatkozás keretében – tudtuk meg Tóth Tibortól, a megyében az egyetlen ilyen beavatkozásokat végzõ Városi Egészségügyi Szolgálat Kht. igazgatójától.

– Tavaly májusban pályáztunk másodszor egynapos sebészeti beavatkozások végzésére, amelyet ezúttal elfogadtak – folytatta. – 1200 ilyen mûtétre kaptunk kvótát, mely mintegy 60 millió forint egészségbiztosítási alapból finanszírozott kiegészítõ támogatást jelent – mondta a VESZ Kht. vezetõje. – Ezt az összeget viszont csak meghatározott értékû egynapos beavatkozásokra fordíthattuk az ortopédia, a nõgyógyászat, a sebészet, a fül-orr-gégészet és a szemészet területén – tájékoztatott.

További növekedés

– Tudunk róla, hogy vannak maradványpénzek, de azt, hogy kik között osztják el, még nem tudjuk – válaszolta arra a kérdésre: részesülhetnek-e abból a 400 millió forintos plusz finanszírozásból, melynek lehetséges szétosztásáról Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fõosztályvezetõje nyilatkozott az egyik gazdasági napilapnak. További részletek!

 

Végre van klíma a nőgyógyászai klinika műtőjében

Nem látogathatta a testvérét

Bőrrák szűrés a klinikán

A folyosón hagyták a beteget

Éjszaka csak klinikai patika lesz nyitva

Elenyésző „vaklövések” a boncteremben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában