Helyi közélet

2008.08.28. 06:26

Debreceni olvasónk írja: nehézkes befizetés,küldözgetnek ide-oda

<p>Debrecen - Bementem a fent említett Vízmű társulathoz ezt a szerződést megkötni. Meglepetésemre, amikor felkerestem a vízmű társaságot, azt a választ kaptam, hogy menjek el a Kossuth utcai épületbe.</p>

A Vízmű társaság 2008-ban csatornázási munkát végzett az utcánkban, a csatornára való rákötéssel kapcsolatban emlékezetem szerint a Debreceni Televízióban a Vízművek igazgatója nyilatkozott, hogy amennyiben a csatorna elkészült, és a tulajdonosok befizették a rájuk vonatkozó költséget, a Vízmű társaság épületében az ügyféllel szerződést kötnek és az átkötés megvalósítható.
Bementem a fent említett Vízmű társulathoz ezt a szerződést megkötni, mivel minden tőlünk kért összeget egy összegben a társulatnak befizettem. Meglepetésemre, amikor felkerestem a vízmű társaságot, azt a választ kaptam, hogy menjek el a Kossuth utca 22. szám alatti épületébe, ahonnan kérjek egy igazolást, hogy valóban befizettem az összeget (hogy valóban a vízmű társaság tagja lettem)

Ezzel szemben, ezen a számon a rendőrség épülete található. Hosszú keresgélés után rájöttem, hogy a mellékutcában lévő lakás egy emeletén van az a vízmű társaság, aki ezen igazolást a befizetett csekk ellenében kiadja, amivel szerintük a Hatvan utcán lehet megkötni a bekötési szerződést.
Az igazgató úr televíziós tájékoztatásával szemben tortúrákat járatnak velem végig, ahelyett, hogy az internet világában küldözgetés helyett ők mindezt helyben elintéznék. Meddig lehet az állampolgárok idejével és idegeivel tovább szórakozni?
Baksa József, Debrecen

Az illetékes válaszol
Az olvasó által jelzett utcában a csatorna az ISPA program keretében épült meg. Ennek a programnak a kedvezményezettje, (tulajdonosa) a város, társberuházója a Víziközmű Társulás, amelynek tagjai anyagilag is vállalták, hogy hozzájárulnak az építési költségekhez.

Az elkészült csatorna szakaszokat a várostól kapjuk meg üzemetetésre, de a Víziközmű Társulás kérte, hogy csak azokkal az ingatlan tulajdonosokkal kössünk szerződést, akik számára kiadják a befizetéseikről szoló igazolást.

A Debreceni Vízműnek tehát nincs érdemi befolyása az ügymenetre, mivel a mi szerepünk csak az üzemetetésre korlátozódik.

Amennyiben az érintettek a jelenlegi igazolási rendszert megváltozatni szándékoznak, a Vízmű kész a legkorszerűbb informatikai technológiák alkalmazására is.
Ányos József vezérigazgató, Debreceni Vízmű Zrt.

 

A Debreceni Víziközmű Társulat a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, a vízgazdálkodási társulatokról szóló 160/1995. (XII. 26.) Kormány rendelet, a Debreceni Víziközmű Társulat Alapszabálya, a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának 26/2001. (VI. 29) AB határozata alapján működik.
A fenti rendelkezések értelmében a társulat tagjai az érdekeltségi területen ingatlan tulajdonnal rendelkező vagy az ingatlant egyéb jogcímen használó természetes és jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok.

A társulat tagjai kötelesek a társulat közfeladatai ellátásának költségeihez az érdekeltségi egység arányában hozzájárulni.
A társulat közfeladatként a víziközmű-társulat esetén a szennyvízelvezetését, szennyvíztisztítását szolgáló vízlétesítményeket hoz létre.
A tag kötelessége továbbá, hogy az érdekeltségi hozzájárulást a taggyűlés által megállapított mértékben és határidőre megfizesse.
Az Alkotmánybíróság határozata alapján is az érdekeltségi hozzájárulás fizetése polgári jogi kötelezettség, a társulat és az érdekeltek között polgári jogi jogviszony áll fenn, ezért a szerződésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.
A fentiek miatt a szolgáltatás igénybevételéhez (közüzemi szolgáltatási szerződés) szükséges aktus az érdekeltségi hozzájárulás megfizetésének igazolása (pénzügyi teljesítés).
Kovács Józsefné, a Társulat Elnöke

 

Csatornázás után bokáig sárosan

Debreceni csatornázás: az alacsony ár is lehet reális

Debreceni csatornázás: vajon kinek a hibájából?

Ismét csatornázás: vízmű is, város is fizet

Megbénulhat a közlekedés Debrecenben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában