Helyi közélet

2008.06.28. 10:40

Summás- és aratódalok csendülnek fel

<p>Debrecen-Józsa – Hat hajdú-bihari népdalcsoport mutatkozik be szombaton a józsai közösségi házban, az először megrendezett summás- és aratódal fesztiválon. <DIA alt="Arató fesztivál 06.28" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Arat__fesztiv_l_06_28/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Arató fesztivál 06.28" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A summások a nagybirtokokra csoportokban elszegődő mezei munkásokként tavasztól őszig dolgoztak; számuk a tizenkilencedik században nőtt meg. A summásdalok így új típusú népdalok, melyeket csak ezen a társadalmi csoporton belül énekeltek. Az aratódalok egy része a közkincshez tartozik, más énekeket csak egy bizonyos réteg, az aratómunkások ismertek, illetve költöttek – tájékoztatott a Debreceni Művelődési Központ sajtóközleménye.

A szombati rendezvényre Balmazújvárosból, Hajdúsámsonból és a megyeszékhelyről érkeztek népdalkörök; produkciójukat háromtagú zsűri értékeli. A fellépések előtt a résztvevők megtekinthették a közösségi ház előterében a szalma-, csuhé- és gyékényfonók kiállítását.

A szervezők azt tervezik, kétévente megtartják a józsai fesztivált, hogy Hajdú-Bihar hagyományőrző közösségei bemutatkozhassanak, találkozhassanak és mélyítsék ismereteiket e műfajban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában