Helyi közélet

2008.06.13. 06:51

Úristen! Péntek 13 !?!? Gonoszjáró nap a mai…

<p>Debrecen – Péntek, ráadásul tizenharmadika? Sok emberre olyan erős hatással van, hogy ilyenkor ki sem dugják orrukat a lakásból. Önmagában mindkettő balszerencsét hordoz.</p>

A pénteken varrott ruha mindig balul sikerül, és aki aznap gyújt be a kályhába, annak könnyen leég a háza – legalábbis a Dunántúlon így tartották.
A balszerencse és a tizenhármas szám közötti kapcsolat homályos.

A leggyakoribb értelmezés a keresztény hagyományból ered, amely szerint Júdás volt az utolsó vacsoránál a tizenharmadik, aki helyet foglalt az asztalnál. Ellenben a számmisztika értelmezésében a 13 sem nem szerencsés, sem nem szerencsétlen.

Csupán egy szám a sorból, olyan, amilyenné tesszük.
A babona szerint a péntek, ha ráadásul tizenharmadikára esik, erősebben fogékony a boszorkányok megidézésére, a mágiára.

E napon beszedett orvosság nem használ sőt, a ma szedett füvek is ártanak. Nem véletlen, hogy kiemelten böjtölésre való napnak tartották a régiek. Mások nagy esélyt láttak arra, hogy valakivel szerencsétlenség történjen.
A két dolog kombinációja azonban egyesek szerint a 20. században alakult ki. Bár egy másik hiedelem úgy tartja: a Templomos lovagok nagymestere, Jacques Demolay letartóztatásának napjához – 1307. október 13-a – kötődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában