Helyi közélet

2008.06.27. 15:51

Újra zengett a nóta

<p>Debrecen – Eltörött a hegedűm címmel június 21-én rendeztek nótaestet a Lovardában a híres cigányprímás, Dankó Pista születésének 150. évfordulója alkalmából.</p>

Májusban került be a Lovarda programkínálatába a magyar nóta, a múlt szombati már a második telt házas rendezvény volt, amely igazolta a háttérbe szorított műfaj halhatatlanságát. A Dankó Pista emlékére szervezett nótagála a magyar nótakincs legszebb darabjait vonultatta fel, még a színpad is ünnepi díszbe öltözött a Lovardában, ugyanis a háttérben a magyar rónaság délibábos egén ott sugárzott ránk a nagy dalszerző egész alakos képmása.

A változatos műsor zenei megvalósításról ezúttal is Jeremiás Béla és zenekara gondoskodott, Dankó Pista szerzeményeit pedig a legjelesebb magyarnóta-énekesek adták elő, akik közül többen most énekeltek először debreceni színpadon.

A kecskeméti nótakirály, Fejős Jenő díszmagyarban, Kecskés Sándor tárogatóművész kíséretében dalolt, Koós Éva Marosvásárhelyről érkezett a szép számú debreceni közönséghez, Szentendrei Klárát színpadra lépésekor örömteli moraj és nagy taps fogadta, a nap meglepetése pedig Kovács Marika volt, akinek a családja korábban Dankó-kutatással foglalkozott. A több mint fél évszázada pályán lévő Győri Szabó József műsora után úgy nyilatkozott, hogy akár a fél előadást egymagában elénekelte volna, annyira közel állnak hozzá a Dankó-nóták, s annyira tetszett neki a helyi publikum lelkesedése.

A magyar nóta szerelmesei álló vastapssal búcsúztatták a díszelőadás fellépőit, Balogh Imre rendező pedig bejelentette, hogy szeptemberben újra nagyszabású ünnepséget, nótagálát terveznek a Kassai úti rendezvényközpontba.

– Sz. L. –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában