Helyi közélet

2008.06.06. 10:50

Időszerű volna egy második kiegyezés

<p>Korábban is tudtuk, hogy a gazdaság politikafüggő, azt is, hogy az előbbi sokszor vált már a politika áldozatává. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Hajdúböszörményben tartott előadást.</p>

– Korábban is tudtuk, hogy a gazdaság politikafüggő, azt is, hogy az előbbi sokszor vált már a politika áldozatává.

Azért, mert nem lelik a közös hangot, a gazdasági szakemberek javaslatai egyelőre kis hatásfokkal jutnak át a politikusok fején. Pedig, ahogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fogalmazott, egy jól működő demokráciában van közös hang.

Az elnök nemrégiben a tavaszi vásáron járt a hajdúvárosban, s a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól szólt.

Kettősség jellemző

– Van a duális politika és a duális gazdaság és van reformkényszer, de ezek sem szakmailag, sem társadalmilag nincsenek előkészítve, vagyis csak barkácsolás történik, mert a társadalom megijed a reformoktól. Sok a meg nem valósított jó ötlet, ugyanannyi a hibás döntés.

A tőketulajdonosok többsége külföldi, dübörögnek a multik, míg tőkehiánnyal küzd a kis- és középvállalkozói réteg. Alacsony a kutatás-fejlesztés, innovációs hajlandóság a gazdaságban.

A velünk versenyző országok mind-mind sokkal jobban megszervezik a gazdaságukat, nálunk ez hiányzik – sorolta az elnök.
– Ellentmondásos a gazdaságpolitika, nincsenek prioritások, nincs megfogalmazva, hogy mi az ország kitörési pontja. Ha van adóparadicsom, akkor van adópokol is – mi ez utóbbi felé igyekszünk.

A helyzet csak rosszabb lesz, hiszen olyan kihívások vannak a gazdaság előtt, mint a globalizáció, a dél-kelet ázsiai országok exportdömpingje, az uniós reál-konvergencia, az Euro bevezetése, az alacsony termelékenység.

A hazai gazdaság állapotát jól mutatja, hogy míg a szlovák GDP növekedési pályája szárnyal, a magyaré alatta „kullog”.

Többet kellene fordítani a munkahelyteremtésre és a gazdaságfejlesztésre, például a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében, ami a jelenlegi ciklusában kevesebbet fordít utóbbi célra, mint korábban.

Kiszámították, hogy ha kétszer annyi pénzt költenénk a gazdaságra, jelentősen nőne a GDP-bevétel hazánkban – jelentette ki Parragh László.
Út a sikerhez

A megoldásra is javaslatokat tett az elnök: a félkész rendszerváltást be kell fejezni, meg kell reformálni a gazdaság körüli struktúrákat (egészségügy, nyugdíjrendszer, oktatás, államigazgatás), valamint versenyképes adórendszert kell teremteni.

Legyen vége azoknak a lépéseknek, amelyek csak „szavazatvásárlásra” jók, így például a 13. havi nyugdíj, ami mögött nem volt fedezet! Parragh László szerint meg kellene jelölni a kitörési pontjainkat; mint például az agrárium és a gyógyturizmus.

B.B

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában