Helyi közélet

2008.06.03. 07:27

„Levetik” a régi járgányukat

<p>December óta áll a vág utcán egy fekete Land Rover – mondta el a Naplónak az egyik utcabeli, aki neve elhallgatását kérte. <BR />Idén már ötven felszólítást küldtek a közterületen „felejtett” roncsautók tulajdonosainak.<BR /></p>

Egy „elfelejtett” autó
December óta áll a vág utcán egy fekete Land Rover – mondta el a Naplónak az egyik utcabeli, aki neve elhallgatását kérte. – Egyik reggel egyszercsak ott volt, és azóta sem láttunk körülötte semmilyen mozgást. Szóltunk a rendőrségnek és a közterület-felügyelet munkatársainak.

Tudtommal most már a városüzemeltetési osztály foglalkozik az üggyel. Két hete azt ígérték, hogy el fogják szállítani, de azóta sem történt semmi – folytatta, majd hozzátette: ez nem csak furcsa, hanem zavaró is, hiszen az úton folyamatosan akadályozza a közlekedést, lassan már fél éve ott „porosodik”.
„Levetik” a régi járgányukat
Nemcsak a parkolót foglalják a közterületen tárolt üzemképtelen járművek, hanem pluszmunkát is jelentenek az önkormányzatnak, arról nem beszélve, hogy ez a „megoldás” szabályellenes.

– Tavaly még mi szólítottuk fel a rendszámmal ellátott jármű tulajdonosát vagy üzembentartóját, hogy szállítsa el a szabálytalanul közterületen tartott autót, motort vagy tehergépkocsit – mondta Tőzsér Gyula a Debreceni Közterület-felügyelet hatósági osztályvezetője. Ha ez nem történt meg, vagy nem tudták értesíteni a rossz helyen „parkoló” autóst, akkor értesítették a városüzemeltetési osztály munkatársait, akik kezdeményezték az elszállítást. Idén egy rendelet-módosítás miatt már csak észrevételezési joga maradt a közterület-felügyeletnek.
Elviszik, szétszedik
– Minden esetben értesítenünk kell a városüzemeltetési osztály munkatársait, akik 8 napos határidővel felszólítják a tulajdonost, hogy szállíttassa el a járművet, ellenkező esetben egy vállalkozó elvontatja azt őrzött telephelyre, ahol ismét 90 nap áll a tulajdonos rendelkezésére, hogy kiváltsa a szállítási költség és a tárolási napidíj kifizetése ellenében – folytatta Tőzsér Gyula

 

Mibe kerül?
Az intézkedés költségei Debrecenben: Elszállítás: Személygépjárművek egységesen 11.221 forint + Áfa Tehergépkocsi 40 ezer forint + Áfa Tárolás – őrzés: naponta 337 forint + Áfa

 –

 

 

 

 

 Amennyiben a tulajdonos 90 napon belül nem váltja ki a gépkocsit, úgy azt a forgalomból kivonják és az elszállítást végző cég alkatrészekre bontva értékesítheti – mondta Gábor Zsombor, a városüzemeltetési osztály vezetője.
Tavaly 217 roncs gépjárműről értesítette a közterület-felügyelet a városüzemeltetési osztályt, melyből végül közel 100 esetben történt felszólítás és 30 gépjárművet el is szállítottak. Idén már mintegy 50 esetben küldtek felszólítást, és a következő hetekben megindulhatnak az elszállítások is - tudtuk meg Gábor Zsombortól.
Fizetnének érte
– Évente akár 300 gépkocsit is behoznak bontásra, melyek nagy része „kiöregedett” autó – mondta Esze Tamás, a Sofém Kft. műszaki igazgatója.

Az autóbontó a járművek mintegy 94 százalékát hasznosítja, 5 százalékát ártalmatlanítja, és mindezt környezettudatosan teszi. Sőt, nemhogy a tulajdonosnak kell fizetnie, hanem még ő kap pénzt a használhatatlan tragacsért, hiszen a bontók átlagosan 15 forintot fizetnek azok kilójáért.
F. Á. 

Vidéken nem probléma
– Eddig még nem kellett elszállíttatnunk egyetlen közterületen „felejtett” roncsautót sem, mert minden esetben sikerült rendszám alapján kiderítenünk, hogy ki a tulajdonos, aki természetesen megértette, hogy nem tarthatja használaton kívüli járművét az út szélén – mondta a derecskei polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője, Jenei Imre. Hasonló tapasztalatokról számolt be a püspökladányi önkormányzat illetékese, Jenei Tibor is, aki elmondta, hogy tavaly négy, idén egyetlen esetben kellett a közterület felügyelőnek „felderítenie” roncsautók tulajdonosait.

  • Ismét roncsautó program
  • „Zöld Kommandóval” a roncsok ellen
  • Roncs-videók, balesetek: Video Video Video Video Video

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában