Helyi közélet

2008.05.16. 07:06

Sötétben minden vendég huszonöt

<p>Visszanosztalgiázva gimnáziumi éveimre, többek között az jut eszembe, hogy a szünetekben beférni is alig lehetett a női mosdóba, mert addiktívabb társaink ott eregették a cigarettafüstöt sűrű bodorban.&#160; <STRONG>Szőke Tímea jegyzete.</STRONG></p>

Hallomásból tudom, hogy a fiúvécében ugyanez ment, illetve terjengett. Az meg nem volt osztálykirándulás, ahol ne került volna elő néhány üveg pia a hátizsákok aljáról.
Ma sem jobb a helyzet, csak nagyobb az áruválaszték, sokkal több adó folyik be a bűnös termékekből és fogyasztásukat. Még korábban kezdik a fiatalok. Persze, ha azt látják, hogy a felnőttársadalom szinte minden tagja folyamatosan bódítja magát valamivel (itallal, evéssel, önsajnálattal,

szoknyvadászattal, némelyek munkával) ők ugyan miért tennének másként? De addig is, míg jó példát nem tudunk mutatni, rendjénvaló, hogy törvényekkel és szabályokkal próbáljuk óvni az ifjakat.
Amit aztán, vannak, akik betartanak és vannak, akik nem. Előbbieknek tisztelet, utóbbiakat is megértjük: árujuk eladó, lehet hogy apunak veszi a gyerek, egy szórakozóhelyen minden vendég huszonötnek néz ki, a pénztárgép meg nem templomi persely, hogy moralizáljunk fölötte.
Azért derék elhatározás a szigor állambácsitól, hiszen ha csak félig sikerül érvényesíteni, akkor is tetemes jövedéki adótól esik el. Ne feledjük, ma a dohányzásnál csak egy költségesebb szórakozás van, a tankolás (de erről majd máskor)! Talán azért voltak merészek a törvényalkotók, mert ismerik jól a honi szabály(nem)követési szokásokat.
Sajnos, előbb-utóbb eltalál a szesz vagy a cigaretta az elszánt kiskorúhoz, de annyit megtehetünk, hogy rögösebbé tesszük az útját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában