Helyi közélet

2008.05.15. 08:21

Kis ráfordítás, nagy siker

<p>Debrecen – Életünkben sok cél között az egyik legkiemelkedőbb talán a saját ház vásárlása vagy akár építése. Hazánkban többeknek ez egyetlen jelentősebb értékű vagyontárgyuk, így nem csoda, ha nehezen válnak meg tőle költözéskor.</p>

Éppen emiatt, az érzelmi kötődés miatt vagyunk hajlamosak túlértékelni ingatlanunk, így az szinte „eladhatatlanná” válik. Ezért is érdemes profi ingatlanbecslőkre hagyatkozni az ár meghatározásakor. De nemcsak ez segíthet a ház gyors és pénzügyileg is sikeres értékesítésében.
Az ingatlanokkal foglalkozó szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogy a néhány százezer forintos ráfordítás akár 100-120 százalékosan is megtérül az eladáskor, hiszen a vevőt jobban vonzza egy „felújított” ház, még akkor is, ha mindez kimerül egy alapos takarításban és egy egészségügyi meszelésben, festésben.

Rend és tisztaság

Nem kell ahhoz profi szakembernek lenni, hogy az ember tudja, egy lakást és a tulajdonosát is jellemzi a fürdőszoba állapota. Ha ott tisztaság és világosság uralkodik, akkor szívesebben elnézzük a ház apróbb hibáit. De ahhoz, hogy idáig eljussunk szükséges, hogy a lakás ajtaja „bizalomgerjesztő” legyen, hiszen egy töredezett, lekopott ajtó, riasztó lehet.
De nemcsak a praktikus felújítási területek növelhetik ingatlanunk értékét, hanem a például a luxus berendezések is, mint a kandalló vagy a jakuzzi, hiszen ezek presztízs jelképek, és emellett a jövendőbeli vevő tudja, így olcsóbban juthat hozzá, mintha magának vásárolja és szerelteti be, így szívesebben fizet. Persze itt is az ésszerűséget kell követni, hiszen egy 60 négyzetméteres panelben nem lenne hiteles egy ilyen berendezés, és annak vásárlókörét riasztaná is mindez.
Ami talán sokak számára meglepő lehet, hogy a vásárlók sokkal nagyobb figyelmet fordítanak jövendő otthonuk kiválasztásakor a környékre, mint a lakás fekvésére. Ezért érdemes ezt is kidomborítani a hirdetés megfogalmazásakor, hiszen ezzel is csak fokozzuk a vásárlási hajlandóságot.

Csak nappal

Végezetül néhány jó tanács arra az esetre, ha már a háztűznézésnél tart az érdeklődő. Érdemes csendesebb, inkább hétvégi napot választani a ház bemutatására, hiszen a csend mindig vonzó. Mindig fel kell kapcsolni az összes világítást a lakásban, és nem ajánlott esti órákra, szürkületkor fogadni vevőket, hiszen azt a benyomást keltheti, hogy valamit el akarnak titkolni. Lehetőleg minden felesleges holmit és jellemző személyes tárgyat mérsékelni kell, mert így nagyobb teret kap a leendő tulajdonos képzelete, és képes lesz elhinni, hogy abból a házból egykor majd az ő otthona lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában