Helyi közélet

2008.05.21. 07:48

Három nyeregben „vágtázunk”

<p>Debrecen, Hajdúszoboszló és Nádudvar is versenyzőt állít a Nemzeti Vágta rajtjához, ahol a nevezési díj 2 millió, de a fődíj 30.<BR /></p>

Három versenyzőért izgulhatunk a budapesti Nemzeti Vágtán, a magyar városok és falvak ünnepén, mely május 31-én kezdődik és két napig kápráztatja el a közönséget színes és ingyenes programjaival.

Az első napon a megmérettetésre benevezett településekkel ismerkedhetnek meg a látogatók a reneszánsz év jegyében felállított vásári forgatagban az Andrássy úton, a második napon pedig a futamokon izgulhatnak a Hősök terén felépített homokos lóversenypálya körül.

A verseny nevezési díja 2 millió forintba került, de így is 98 település jelentkezett az eseményre, melynek összdíjazása 54 millió forint. Ebből a győztes 30 milliót vihet haza.

Telivérrel indul

A vágtán Ordasi József képviseli Debrecent, akit a város önkormányzata nevezett, hogy képviselje a megyeszékhelyt. A 28 éves lovas jelenleg is versenyszerűen lovagol, és emellett lovasedzőként dolgozik. A megmérettetésen egy 7 éves sárga heréltet ül meg. Kis Pajtás, aki fajtáját tekintve angol telivér, esélyes lehet a versenyen, hiszen a pálya kiképzése és a verseny maga is ennek a fajtának kedvez. – Mióta az eszemet tudom, azóta lovagolok – mondta el megkeresésünkre Ordasi József, aki célként a legjobb 16 közé jutást jelölte meg. – A pálya okozza majd a legnagyobb fejtörést, mert kevés benne az egyenes szakasz, és az éles kanyarban valószínűleg bonyodalmat jelent majd, hogy a pályaszélesség mindössze 10-12 méter – mondta a versenyző. Azért bízik benne, hogy nagyobb gond nélkül lezajlik a lovast és lovat is megterhelő vágtázás, hiszen a győztesek egy napon akár 3 futamon is részt vesznek majd.

Profik és amatőrök

A Sárréti kistérséget és Nádudvart képviseli majd Lapos László, aki már több mint 20 éve foglalkozik lovassportokkal, jelenleg lovasedzőként dolgozik. – Lehet, hogy a saját lovammal, Ligettel vágunk bele a megmérettetésbe, aki 6 éves nóniusz kanca – mondta a 39 éves versenyző. – Furcsa lesz, hogy szinte senki nem tud semmit a többi versenyzőről. Bár nem volt megkötés, hogy csak amatőrök induljanak – folytatta, utalva arra, hogy akár profik is előfordulhatnak a mezőnyben. Lapos László nevezési díjának felét egy bank, másik felét civilek gyűjtötték össze.
– Korábban nem versenyeztem, magamat közepes hobbilovasnak mondanám – kezdte Csontos Evelin, aki Hajdúszoboszlót képviseli a vágtán. A 26 éves szoboszlói versenyző jelenleg lovasiskolát vezet, és már gyermekkora óta lovagol Holstein félvéreken, jelenleg pedig megfeszített tempóban készül a megmérettetésre. A versenyen egy 4 éves pej csődörrel, Kiskalandorral indul, aki fajátját tekintve telivér.

A versenyzők a település címerével ellátott ruhát és a fejre erősített huszárcsákót viselnek majd a futamokon.

- Fabók Ágnes -


A Nemzeti Vágta előfutamainak beosztása:
1. futam: 1. Budapest – Rákospalota 2. Karos 3. Szuhakálló 4. Kiskunfélegyháza 5. Orosháza 6. Gyergyószentmiklós 2. futam: 1. Budapest 2. Budapest – Óbuda és Békásmegyer 3. Bábolna 4. Szentkirály 5. Esztergom 6. Mohács 3. futam: 1. Hatvan 2. Őriszentpéter 3. Szentes 4. Budapest – Újbuda 5. Nyíregyháza 6. Bonyhád 4. futam: 1. Göd 2. Salgótarján 3. Nagykanizsa 4. Kalotaszentkirály 5. Érd 6. Litér 5. futam: 1. Füzesgyarmat 2. Komló 3. Szolnok 4. Budapest – Lipótváros 5. Újkígyós 6. Kaposvár 6. futam: 1. Siklós 2. Szeged 3. Detk 4. Balatonfüred –Tihany 5. Letenye 6. Gyöngyös 7. futam: 1. Paks 2. Budapest – Zugló 3. Szekszárd 4. Révkomárom 5. Nádudvar – Sárréti kistérség 6. Dunaharaszti 8. futam: 1. Nagykozár 2. Csongrád 3. Nagykőrös 4. Soltszentimre 5. Komárom 6. Zirc 9. futam: 1. Ócsa 2. Zalaegerszeg 3. Pécs 4. Badacsonytomaj 5. Mosonmagyaróvár 6. Verőce 10. futam: 1. Izsák 2. Kalocsa 3. Nagyvárad 4. Szerencs 5. Zamárdi 6. Miskolc 11. futam: 1. Lőrinci 2. Hajdúszoboszló 3. Kaposszekcső 4. Körmend 5. Vácegres nagy lajos 6. Zagyvaszántó 12. futam: 1. Kapuvár 2. Budapest – Erzsébetváros 3. Hódmezővásárhely 4. Sepsiszentgyörgy 5. Jászberény 6. Debrecen 13. futam: 1. Szigliget 2. Piliscsaba 3. Békéscsaba 4. Törökszentmiklós 5. Sopronhorpács 6. Domonyvölgy 14. futam: 1. Pákozd 2. Petőfibánya 3. Gyomaendrőd 4. Palkonya 5. Balatonalmádi 6. Mándok 15. futam: 1. Tárnok 2. Kecskemét 3. Siófok 4. Gyula 5. Baja 6. Kozárd 16. futam: 1. Dombóvár 2. Sümeg 3. Csíkszereda 4. Sándorfalva 5. Veszprém 6. Eger A futamgyőztesek továbbjutnak a középdöntőbe, amiből hármat rendeznek majd, és ezeknek első két helyezettje jut be a döntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában