Helyi közélet

2008.05.19. 15:28

Ügyvédjelöltek csűrték–csavarták

<p>Debrecen - Míg korábban komoly hagyománya volt az ügyvédjelöltek perbeszédversenyének, az utóbbi évekre a szokás olyannyira megkopott, hogy el is tűnt a jogászok életéből. A Debreceni Ügyvédi Kamara viszont úgy döntött, hogy életet lehel belé.</p>

Míg korábban komoly hagyománya volt az ügyvédjelöltek perbeszédversenyének, az utóbbi évekre a szokás olyannyira megkopott, hogy el is tűnt a jogászok életéből.

A Debreceni Ügyvédi Kamara viszont úgy döntött, hogy életet lehel belé, s ennek szellemében komoly pénzdíjakkal kecsegtető versenyt is rendeztek hétfőn a táblabíróság aulájában.

Az ügyvédjelölteknek egy alapvetően megtörtént, a szervezők által kissé mégis „elferdített” büntetőügyben kellett védőbeszédet mondani.

– A technikai fejlődéssel és az írásbeliség ezzel párhuzamos, növekvő térhódításával egyre kisebb a szóbeli meggyőzés, az érvelés, a retorika szerepe a tárgyalótermekben, az ügyvédek egyre kevésbé képesek szimpátiát ébreszteni maguk iránt a beszéd által – indokolta az esemény létjogosultságát Győrfi Attila, a helyi kamara elnöke.

Régebben ő maga is részt vett ilyen versenyen, mely során a megyék legjobbjai országos döntőben mérték össze tudásukat. Most nincs szó hasonlóról, bár az természetesen nem elképzelhetetlen, hogy a debrecenieket látva, másutt is kedvet kapnak a hagyományélesztéshez.
A hétfő eseményen 13 – egyetemi diplomáján már túl, szakvizsgáján még innen lévő – ügyvédjelölt és ügyészségi fogalmazó vett részt, akiket Győrfi Attila,Halmos Tamás, a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara elnöke, Simon ErnőHajdú–Bihar megyei főügyész, Szabó Béla, a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának dékánja, és Szabóné Kerékgyártó Judit, a táblabíróság elnöke zsűrizett.

 Az első helyet – mely az önéletrajzában is jól mutat majd – Görömbei Zoltán szerezte meg.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában