Helyi közélet

2008.05.16. 08:33

Fiatal nők halnak meg bőrrákban! - szombat: szűrés

<p>Debrecen – Akinek sok anyajegye van, s azok sokszínűek, szabálytalanok; akinél gyakori a leégés, esetleg volt már súlyos leégése, az a veszélyesztetettek csoportjába tartozik.</p>

A világos bőr és hajszín, a sok napozás, szoláriumozás, valamint a stresszes életmód mind-mind növelik a melanoma kialakulásának esélyét.
Magyarországon évente közel 15 ezer embernél diagnosztizálnak bőrrákot, közülük kétezren a legveszélyesebb bőrdaganatban, a melanomában szenvednek. A bőrrák korai stádiumban történő felfedezése életmentő lehet, mégis sokan későn fordulnak orvoshoz.
A rosszindulatú bőrdaganatok, köztük a festéksejtekből kiinduló melanoma malignum gyakorisága évente 3%-kal növekszik, és az elmúlt 20 év során több mint duplájára emelkedett. Magyarországon minden évben közel kétezer új melanomás beteget diagnosztizálnak a szakorvosok. A melanomás elváltozások aránya a fiatalok körében is növekvő tendenciát mutat: a festékes bőrdaganat a 20-30 éves korú nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja




Kenézy-kórház
infektológiai intézet alagsorában


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában