Helyi közélet

2008.05.20. 06:32

Elkapták Tomit, a tolvajherceget

<p>Elfogta a rendőrség azt a balmazújvárosi születésű fiatalembert, aki 17 éves kora ellenére több száz besurranást, betörést követett el országszerte. Megyénkben talán nincs is olyan város, ahol ne lehetne a nevéhez kötni egy-két lopást.</p>

Elfogta a rendőrség azt a balmazújvárosi születésű fiatalembert, aki 17 éves kora ellenére több száz besurranást, betörést követett el országszerte.

Megyénkben talán nincs is olyan város, ahol ne lehetne a nevéhez kötni egy-két lopást.

A rendőri körökben hírhedt kamaszt – bár a hatóság nem közölte a monogramját, V. Tamásról van szó, akiről a közelmúltban cikkeztünk – május 13-án kapták el, miután egy nyomozó ráismert. Aznap már menekülnie kellett egyszer.

– Délelőtt fél tíz körül betört egy Kazár utcai családi házba, de a házigazda az udvarról észlelte a tolvajt, s kiabált a szomszédoknak, hogy hívjanak rendőrt – részletezte a lebukás körülményeit hétfői sajtótájékoztatóján Sóvágó Sándordebreceni rendőrkapitány.

Az alezredes beszámolója szerint a fiú kiugrott egy ablakon, futásnak eredt, majd bepattant egy férfi vezette szürke kocsiba.

A szemtanúknak sikerült megjegyezni a rendszám egy részét. Mivel gyakorlatilag a debreceni kapitányság összes hadra fogható rendőre keresni kezdte a járművet, szinte csak idő kérdése volt, mikor bukkannak nyomra.
A fiú áprilisban szökött meg – újfent – az aszódi nevelőintézetből, ahová fiatalkorúként, épp a lopások miatt került.

Tomika, a besurranók hercege 2008.01.16.

Máig emlegetik a rendõrök Vadász Tomikát, aki tizenegy éves korától szinte bejárós volt egy sor kapitányságra, annyi besurranásos lopás fûzõdött a nevéhez. A 16 éves fiú jelenleg is szökésben van. Tomit elhagyták a szülei, gyermekotthonban nevelkedett.

Tizenegy éves volt, amikor úgy döntött, majd gondoskodik õ magáról. Innentõl nem volt megállás, és nem csak Balmazújvárosban, hanem a Hajdú-Bihar szinte összes nagyobb településén megfordult, lopott, a rendõrök már monogramról ismerték õt – mondta el portálunknak Ary Endre, a balmazújvárosi rendõrkapitányság bûnügyi osztályvezetõje, akinek volt dolga a kis tolvajjal elégszer.

De megfordult Tomika Szabolcsban, Bács-Kiskunkban is. Az alezredes úgy emlékszik Tamásra, mint vékonydongájú, egyáltalán nem agresszív, hihetetlenül fürge kisgyerekre, aki roppant rafinált volt a maga "szakterületén". – Csak besurranásokban utazott, de abból volt, hogy napi kettõt-hármat is elkövetett. Ha észrevették, sokszor egyszerûen azt mondta, egy barátját keresi.

Ha nagyon meleg volt a helyzet, elszaladt. Sokszor fülön csíptük, de míg nem töltötte be a tizennégyet, kénytelen voltunk beérni azzal, hogy visszavittük a gyermekotthonba. Ahonnan öt perc múlva már meg is lógott – tette hozzá Ary Endre. Bár a hajdúsági nyomozók nagyon várták, hogy Vadász Tamás betöltse a büntethetõség korhatárát, a fiú tizennégy éves kora körül eltûnt megyénkbõl. Távolabbi kapitányságoktól tudjuk, hogy az ország szinte valamennyi táján felbukkant besurranóként. További részletek Tomika elõéletérõl...

Kihallgatása során további debreceni betörésekről vallott. Eszerint május 9-én egy Szeged utcai lakásból 960 ezer forint értékű aranyékszerrel, egy nappal korábban, egy Zoványi utcai házból laptoppal távozott. Az ékszereket 100, a számítógépet 40 ezer forintért adta el a Zsibogón…
De április 19. és május 13. között járt a Kartács, a Felsőjózsai, a Kinizsi, a Lovász, a Bégány, a Hétvezér, a Szélső, és a Nagy Lajos utcákon is, főként a délelőtti órákat kihasználva a betörésekhez. Néhány nap alatt mintegy 7 millió forint kárt okozott.

RaL

  • Leszállítanák a büntethetõség korhatárát
  • Pénzt kért a sikeres vizsgáért
  • Tomika a bessurranók hercege
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában