Helyi közélet

2008.05.28. 16:48

Egyre több a vesebeteg hazánkban

<p>Debrecen – Egyre több az idült vesebeteg, számuk rohamosan nő – hangzott el azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet a Debreceni Nephrológiai Napok alkalmából tartott a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában.</p>

Az évente megrendezett, körülbelül ezer résztvevőt számláló tanácskozást immár tizenharmadszor szervezték meg, május 28-31. között 17 szakmai területen 77 előadás hangzik el – ismertette Kárpáti István egyetemi docens, a Magyar Nephrológiai Társaság főtitkára, a kongresszus főszervezője.

Az esemény keretében Sulyok Endrét, a Pécsi Tudományegyetem professzorát a Magyar Nephrologiáért Életműdíjjal, míg Balázs Fecót, a Korál együttes billentyűsét Művészetével a Lelkek Gyógyítója elismeréssel tüntették ki.
Az idült vesebetegség a népesség 11-12 százalékát érinti Magyarországon, azaz mintegy egymillió embert – jegyezte meg Mátyus János egyetemi docens, a Magyar Nephrologiai Társaság klinikai bizottságának vezetője. A szakember arra figyelmeztetett, hogy a vesebetegséggel a szív-érrendszeri betegségek, illetve az érelmeszesedés valószínűsége is megnő. Balla József tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke a szervpótló központok szerepét hangsúlyozta.
Maguk a gyógyszerek is okozhatnak vesekárosodást – figyelmeztetett Kárpáti István. A művesekezelésre szorulók tíz százaléka emiatt betegszik meg – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában