Helyi közélet

2008.05.02. 19:34

A Lakatos Kúria udvarán találkoztak

<p>Bihardancsháza - Történelmi jelentőségű rendezvénynek nevezte a településről elszármazottak első találkozóját pénteken a jelenlegi és a volt polgármester.</p>

Major József és Bagosi Sándor emlékeztettek rá, hogy évek óta próbálkoztak hasonló rendezvénnyel, de a pénzszűke mindig közbeszólt. Az áttörést a Leader-program keretében benyújtott pályázaton elnyert 1,5 millió forint uniós és hazai támogatás jelentette, aminek gyakorlati eredményeként pénteken megkezdődhetett a településről elszármazottak háromnapos találkozója.

Major József polgármester köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a Nadányi Zoltán szerkesztette, Bihar Vármegyét bemutató könyv szerint Dancsháza „Igen régen megült hely, ahol a nagyváradi püspöki tizedjegyzék szerint a XIII. század végén szervezett egyház volt“.

A kis falut 1950-ig Dancsházának hívták, azóta jegyzik Bihardancsházaként. Lélekszáma az 1840-es népszámláláskor volt a legnagyobb, akkor 800-an lakták. A rendszerváltáskor 235-en éltek a faluban, jelenleg 202-en, s ezzel Bihardancsháza Hajdú-Bihar megye második legkisebb települése.

A világ sok pontján

Bagosi Sándor volt polgármester arról beszélt, hogy mintegy 150-200-an lehetnek a világ sok pontján a településről elszármazottak. Közülük, illetve az elszármazottak leszármazottai közül mintegy 100-an lehettek ott pénteken az ugyancsak pályázati pénzből felújított Lakatos Kúria udvarán, a találkozó megnyitóján.

Sokan közülük bizonyára a poros-sáros kisfalura emlékeznek – mondta Bagosi Sándor, majd a fejlődést ecsetelve megjegyezte: ma már minden út szilárd burkolatú a faluban, minden háztartásban van villany, víz, gáz, vagyis élhető a csendes, Debrecentől és Berettyóújfalutól alig több, mint fél órányi autóútra lévő település.

Bangóné Borbély Ildikó, az Összefogás Sárrét Jövőjéért Egyesület elnöke szerint a Leader-program megmutatta, hogy Bihardancsháza számára is van jövő, van lehetőség, megmenthető a település, amely most egy pillanatra talán a szélesebb nyilvánosság figyelmébe kerül.

Szombaton disznótor, falunap

Major József polgármester elmondta: a településen élők 60 százaléka nyugdíjas, 20 százaléka munkanélküli, s csaknem 20 százalékuk ingázóként dolgozik a környéken. Mindazonáltal az elszármazottak találkozóját legalább két évenként szeretnék megrendezni, s folyamatosan pályáznak a csendes település fejlesztése érdekében.

A találkozó nyitónapjának résztvevői hagyományőrző lovas fogatokkal keresték fel a pernyéspusztai településrészt, ahol emlékfát ültettek. Szombaton reggel hagyományos falusi disznótorral, majd egész napos falunappal folytatódik a találkozó, ahol együtt lehetnek Bihardancsháza elszármazott és ma is ott élő polgárai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában