Helyi közélet

2008.04.16. 15:17

Milyen a jó önéletrajz? Kevesen tudják

<p>A nyár elmúltával sokan vetik magukat bele az álláskeresésbe. Első, kötelező feladatként ki-ki elkészíti az önéletrajzát. De hogyan?</p>

Ha mondjuk száz önéletrajz érkezik egy álláshirdetésre, a postabontás után már csak kilencvenvalahány marad. A jelentkezések felét a következő lépcsőben, formai válogatás után szűrik ki, a maradékot elolvassák, és végül mindössze öt-tíz embert hívnak be interjúra.
A méret is lényeg
Érdemes a személyzetis munkatárs fejével gondolkodni: valószínűleg rengeteg jelentkezés fut be, így csak arra van idő, hogy egy-egy pillantást vessenek rájuk. Általában az egyszerűen, de informatívan megszerkesztett önéletrajzokat szeretik. A nagyon hosszú, túlságosan részletes darabokat nem szívesen nézik át.

A túl rövid, alig egy- vagy féloldalas irományokat pedig nehéz komolyan venni. Ha nincsenek csatolva a kért dokumentumok vagy ha az önéletrajz láthatóan egy sokszorosított másolat, nyomban félre is teszik.

Ideális, ha önéletrajzunk bizonyos szempontból "szemet szúr" a HR-esnek. Van benne valami plusz, amely érdekessé teszi a gazdáját. Így például az alapadatokon túl érdemes megemlíteni célokat, akár többet is.

Az iskolák fölsorolásánál a különböző versenyek eredményei, szakkörök, diploma minősítése színezhetik a történetet. Azonban mindezek túlzott részletezése eltakarhatja a lényeget. A legfontosabb az, hogy tartsuk a megfelelő arányokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában