Helyi közélet

2008.03.20. 05:41

Debrecen: s tizenegyek közös "tankönyve"

<p>Debrecen - Tizenegy felsőfokú oktatási intézmény részvételével, azok gazdasági és vidékfejlesztési, valamint az informatikus és szakigazgatási agrármérnök alapképzésben részt vevő hallgatóinak országosan egységes tananyagot dolgoztak ki.</p>

A konzorciumban gesztorként tevékenykedett a Debreceni Egyetem. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében által 110 millió forint, anygobb részt európai uniós forrással támogatott program a felsőoktatás szerkezeti és tartalmi fejlesztését, gyakorlatorientált képzési rendszerének kialakítását és minőségi fejlesztését célozta meg az agrár-felsőoktatásban.

Unikum Európában

A konzorcium tagjai

Budapesti Corvinus Egyetem

Szent István Egyetem

Debreceni Egyetem (gesztor)

Nyugat-magyarországi Egyetem

Károly Róbert Fõiskola

Kecskeméti Fõiskola

Szolnoki Fõiskola

Pannon Egyetem

Szegedi Tudományegyetem

Kaposvári Egyetem

Nyíregyházi Fõiskola

- A jelentős összegű uniós pályázati pénzből több mint 6 ezer oldalnyi alap- és törzsanyagot készítettünk - részletezi a napokban befejeződő programot Nábrádi András egyetemi tanár.

- Kialakítottunk 6 témacsoportot, azoknak 1-1 vezetőjévé az adott tudományág neves professzorát választottuk, majd a professzorok maguk szervezték meg a saját írói- szerkesztői csoportjukat úgy, hogy mindegyikben legyenek a konzorciumban lévő felsőfokú oktatási intézmények szakemberei, összesen 300-an.

A végeredményben több mint 4 ezer hallgató számára elkészült tananyag a hazai kutatások legújabb eredményei mellett a nemzetközieket is tartalmazzák. Az anyagot egységes rendszerben, könnyen kezelhetővé állítottuk össze. Mindegyik részhez tartozik ábra- és képanyag is.

Miután elkészültünk a tananyaggal, megtörtént a szakmai megmérettetés, a minőségbiztosítás, és a tanulhatóságról a hallgatók is kifejtették véleményüket. Ezt követően ahol tudtunk, javítottunk.

A tananyaghoz a kar honlapján jelszavas biztonsági kód segítségével lehet hozzáférni, onnan letölthető nem szerkeszthető formátumban. Március 31-én a konzorciumban résztvevő mindegyik intézmény a CD-re írt változatot is megkapja.
A uniós program folytatásáról Nábrádi András elmondta, a tananyagot idővel nyomtatásban, tankönyvként is meg szeretnék jelentetni. És persze a mesterképzésben résztvevő agrár-közgazdász hallgatók számára is meg kellene alkotni az egységes tananyagot. Ez európai szinten is egyedinek tekinthető.
A program során nehézséget okozott a konzorciumban részt vevő intézmények eltérő adminisztrációs rendszeréhez való alkalmazkodás.

Továbbá, az alkotó munka közben derült ki, hogy a nyári szünetben és a vizsgaidőszakban a szerzők nem haladnak az írással - emiatt programmódosítást kértek és kaptak kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában