Helyi közélet

2008.01.02. 14:17

Még nincs járvány, de lesz...

<p>Debrecen - Még nincs járvány a megyében, de már influenza-szerű megbetegedéseket észleltek. Teljesen új vírustörzs felbukkanása várható a következő hetekben. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Influenza.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Egyenlőre csak influenza-szerű megbetegedéseket észleltek, de az elkövetkező hetekben a járvány kitörését prognosztizálják a szakemberek, tudta meg a Napló Kohut Zsuzsától, az ÁNTSZ debreceni kirendeltségén.

Országosan mintegy harminckét megbetegedéssel találkoztak az év végéig, ami a hasonló időszak sokéves átlaga alatt van, de a téli szünet befejeztével valószínűleg megugrik a fertőzöttek száma az óvodások és az iskolások körében.

A elterjedését szintén elősegítheti az a tény, hogy az ünnepek alatt az emberek nagy számban utaztak országszerte az ismerősökhöz, rokonokhoz. Mivel egy teljesen új vírustörzs felbukkanása várható, így a veszélyeztetettek száma is nagyobb, a fiatalabb korosztályt is könnyedén ledöntheti a lábáról a betegség.

Az idős, betegek embereknek pedig, akik az esetleges felülfertőzések és szövődmények miatt a legnagyobb veszélyben vannak, még most sem késő beoltatniuk magukat- javasolják az orvosok.

Fontos a megelőzés

Dr. Sári István háziorvos szerint ilyen esetekben a legfontosabb a megelőzés: aki teheti, kerülje el a forgalmas, zsúfolt helyeket és mindenképp ajánlott valamilyen vitamin-készítmény szedése. A doktor úr elmondta, a betegség hirtelen jött, magas lázzal jár, erős fejfájással, elesettséggel és gyengeséggel jelentkezik.

Megfelelő kezeléssel, bőséges folyadékbevitellel és ágyban fekvéssel nagyjából egy hét alatt elérhető a gyógyulás. A később fellépő következmények veszélye miatt rendkívül fontos az orvos utasításainak szigorú és pontos betartása.

  • Ha fogyni akarsz, vezess naplót!
  • A biztosító mind egyforma?
  • Lehet korcsolyázni a Debrecen környéki tavakon?
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában