Helyi közélet

2007.12.06. 06:14

Nemhogy olcsóbban, egyáltalán nem kell!

<p>Debrecen – Azt mondja két szocialista politikus, hogy a debreceni önkormányzat nyomott áron fideszközeli vállalkozóknak értékesített ignatlanokat, s végül ráfizetett. A Fidesz pontról pontra válaszol - cáfol.</p>

Madarasi István (önkormányzati képviselő) és Zsíros Zsolt (városi elnök) azt állítja, hogy a közművesítési kötelezettséggel eladott ingatlanon a vevő mégsem végezte el a munkát.

Kényszerűségből megtette azt helyette a szomszéd ingatlan vevője (aki eleve közművesített telek árát fizette, ám ezért a várossal szemben közel 90 millió forintot érvényesített, melyet a város elismer. A szocialisták szerint az építési

telkeket a város nyomott áron visszavásárolhatná, és ezzel közel 100 millió forintos haszonra tehetne szert. „A polgármesteri vezetés ismereteink szerint ezzel nem kíván élni (talán a Fidesz közeli vállalkozók miatt?), hanem a bizonytalan kimenetelű pereskedést választja” - írták.

Papp László, az önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője sorra vette az állításokat.
Eszerint:

- A szocialisták sokadik alkalommal próbálnak meg politikai érdekeiknek megfelelően kétes ügyletként feltüntetni, olyan ingatlanértékesítéseket, amelyeket ők maguk is támogattak és egyébként mindenben megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

- Az önkormányzat az érintett ingatlanokat nyilvános pályázaton értékesítette. Első alkalommal együtt kísérelte meg nyilvános pályázat keretében eladni a kereskedelmi és lakó funkcióval rendelkező telkeket, de nem volt rá érdeklődő. Ezt követően külön-külön pályázat keretében talált vevőre a két ingatlan.

- Tekintettel arra, hogy versenyeztetéssel, pályázat útján került sor az eladásra, visszautasítjuk, hogy nyomott áron, Fidesz közeli vállalkozóknak kerültek volna értékesítésre az ingatlanok. A város vagyonrendeletének megfelelő módon felértékelve, két alkalommal is pályázhatók voltak az ingatlanok, melynek során bárki tehetett ajánlatot.

Ha a szocialisták állításának megfelelően nyomott áron került volna sor az értékesítésre, akkor egy nyílt pályázaton bizonyára tolongtak volna a befektetők a telkekért a jó üzlet reményében. Ezzel szemben egyáltalán nem volt nagy érdeklődés tapasztalható, ahogy ez általában jellemzi az ingatlanpiacot évek óta.

- A város a 35 telek kialakítására alkalmas lakóterületi részt közművesítés nélkül adta el, azzal, hogy az egész területet az EUROTON Kft-nek, mint vevőnek kell közművekkel ellátnia.

Ezt a kötelezettségét a vevő csak késve kezdte el teljesíteni, így a kereskedelmi funkciójú ingatlanrész vevője a PB INVEST Kft. maga valósította meg az általa megvett terület közművesítését, amelyet az önkormányzat az EUROTON Kft-vel kötött adásvételi szerződésre tekintettel, mint közművesített ingatlant adott el.

Ez alapján terjesztette elő a PB INVEST Kft. igényét az Önkormányzattal szemben a közművesítés költségeire vonatkozóan, melyet az Önkormányzat a Pénzügyi Bizottság egyhangúlag hozott – szocialisták által is támogatott –határozata alapján ismert el és egyúttal bírósági eljárás keretében továbbhárít az EUROTON Kft. felé.

- Tévesen állítják a szocialisták, hogy az önkormányzat azon az áron visszavásárolhatná az ingatlant, amelyen eladta, hiszen azóta a vevő a közművesítést elvégezte és nyílván a szocialisták jogvégzett városi elnöke is tudja, hogy ez esetben a városnak a telek vételárán felül az arra fordított költségeket, közművesítési költséget is meg kellene térítenie.

Ha ezt a megoldást választottuk volna valószínűleg a szocialisták most azt kifogásolnák, hogy a közművesítés nélkül eladott telket jóval drágábban vásárolta vissza az Önkormányzat.

- Az ingatlan visszavásárlására vonatkozóan fenntartjuk korábbi álláspontunkat, miszerint az ingatlanpiac jelenlegi helyzetében ez nem szolgálná a város érdekét és egyúttal az Önkormányzat megtette a szükséges lépéseket az EUROTON Kft-vel szemben a közművesítési költségek érvényesítése érdekében - írta Papp László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában