Helyi közélet

2007.12.09. 15:57

Lusta kutya és a bohócdoktorok

<p>Balkány - Gyermekotthonokba látogatott el a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoport (DEKOM). Balkányban súlyos szívbetegséget diagnosztizáltak egy tíz éves kisfiúnál. <dia width="850" height="630" alt="Bohócdoktorok a gyermekotthonban 2007.12.09."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Boh_cdoktorok_a_gyermekotthonban_2007_12_09/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Bohócdoktorok a gyermekotthonban 2007.12.09." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-orvosok_a_csecsem%C5%91otthonban_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Vendégeskedésük két nemes célt szolgált: egyfelől 3 és fél tonna adományt – élelmiszert, ruhaneműt, játékot – osztottak szét több száz balkányi, debreceni, mándoki és mátészalkai gyerek között, másrészt különféle egészségügyi szűréseket végeztek rajtuk. Elsősorban azokon, akiket régebben látott orvos.

– Egy balkányi nevelőotthonban lakó, tíz év körüli kisfiúnál olyan szívrendellenességre bukkantunk, amiről a környezete nem tudott. Nála további vizsgálatok szükségesek, melyekről gondoskodunk – tudtuk meg Késmárky Andrástól, a DEKOM elnökétől. A debreceni szűrés során egy lánynál cukorbetegséget fedeztek fel, egy kisfiú esetében pedig hereleszállási problémát diagnosztizáltak.

A csoport arról is gondoskodott, hogy az otthonok lakóin ne vegyen erőt túlságosan nagy izgalom az orvosok láttán: bohócdoktorok igyekeztek oldani a feszültséget, kit pajkossággal, kit csokival vigasztalva, nevetésre ingerelve. Legalább ilyen sikere volt Lusta kutyának, a fiatal angol vérebnek, a DEKOM legújabb tagjának, aki – amellett, hogy egész nap végtelen nyugalommal viselte a gyerekek szeretetrohamait eltűnt személyek felkutatásában jeleskedik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában