Helyi közélet

2007.11.03. 18:20

Nikotinfüggőség nélkül élni

<p>Debrecen – A nikotin ugyanolyan függőséget eredményez, mint a kemény drogok: a többség ezért nem tud megszabadulni a cigarettától.</p>

Ha megvonja magától a cigit a dohányos, rosszul lesz, és a kellemetlen tünetek enyhítése végett ismét rágyújt. Külső segítség

nélkül csupán minden harmincadik próbálkozás sikeres.

Nem egyszerű leszokni, hiszen a nikotinfüggő ember gondolkodását, életritmusát – tudat alatt – az irányítja, mikor juthat hozzá a következő adaghoz.

Ma már azonban vannak olyan nikotinmentes tabletták, amelyek – miután az orvos felírta – biztonsággal alkalmazhatóak. A nikotinmentes szer hatóanyaga az agyban lévő nikotin-receptorokhoz kapcsolódik, jelentősen csökkentve a füstölés utáni vágyat. Így enyhülnek a nikotin-elvonás tünetei, s nem vagy csak sokkal kevésbé fog hiányozni a dohányosnak, hogy rágyújtson. Ha leszokás közben mégsem bírja megállni, hogy ne szívjon el egy cigarettát, a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására az élvezetet kiváltó dopamin felszabaduljon, azaz a dohányzás által korábban kiváltott elégedettségérzés csökken.

További információ az Egyensúly Alapítvány 06-30/229-97-50-es telefonszámán kérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában