Helyi közélet

2007.11.26. 12:25

Kérdezzen meg másik orvost is!

<p>Debrecen - A magyar egészségügy nagy torzulása a második szakvélemény kérésének hiánya. A beteg attól fél, hogy megsértené vele az orvosát, s ennek kárát látná, az orvos pedig nem ajánlja fel, nehogy elveszítse a beteget.</p>

A rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők száma az utóbbi 50 évben rohamosan növekszik, s a rák - átlagosan minden negyedik ember halálát okozva – valódi népbetegséggé lépett elő. Szántó János professzor, a DEOEC onkológiai tanszékének vezetője fogalmazott így, hozzátéve: a daganatos halálozás világstatisztikáját Magyarország vezeti. Emiatt első és legfontosabb teendőnek a szemléletváltást tartja. Mint hangsúlyozta, szemléletváltásra van szükség az ötletszerű, s ennek folytán esetleges, decentralizált betegellátásban, szemléletváltásra az iskolai rákoktatástól kezdődően az egyetemi képzésen túl a háziorvosi gondolkodásban. Fontos ugyanez a lakosság részéről is, hiszen a nihilizmus, az „úgysem tudnak segíteni rajtam” meggátolja a szűrést, a korai felismerést, s a még biztos gyógyítást.

 

Kinek mihez van joga?

Hangsúlyozta, hogy a daganatos betegek ellátásának fontos része a komplexitás. Ezért kis egységekben, elszigetelten nem is lehet eredményesen kezelni. De ezt bizonyos mértékben éppen az orvosi érdekszféra kérdőjelezi meg – fűzte hozzá. – A magyar egészségügy másik nagy torzulása – mondta – az úgynevezett második szakvélemény kérésének hiánya. A beteg attól fél, hogy megsértené vele az orvosát, s ennek kárát látná, az orvos pedig attól tart, hogy elveszíti a kezelendő beteget, ezért nem ajánlja fel. Az említett szemléletváltáshoz fel kell nőni a betegeknek is. Legyenek tisztában a jogaikkal. Saját érdekük ez! Amint joguk van az emberhez méltó elmúlásra azoknak, akik már csak tünetileg kezelhetők – utalt az embertársak iránti felelősségre Szántó János. Aki egyébként úgy véli, hogy bár a daganatos betegek kezelése – ami valóban nagyon összetett feladat – kétségtelenül számos gazdasági tényezőtől függ, mégis, csak részben gazdasági kérdés. „A szemlélet átalakítása, a kinek mihez van joga és ismerete kérdés tisztázása, az önbecsülés problematikájának beteg és egészségügyi vonalról történő felismerése a kezelési eredmények egyértelmű javulásához vezet” – állítja az onkológiai tanszék vezetője.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában