Helyi közélet

2007.11.28. 17:02

Emlékeztetőül: hol tart a stadionépítés?

<p>Debrecen-A nagyerdei stadion helyére tervezett új komplexumot a város vezetése – a terveket 2004-ben mutatták be. A létesítmény azóta sem épült meg.</p>

2004. márc. 3., Debrecen újság: „A következő élvonalbeli futballszezon mérkőzéseit várhatóan már abban az új stadionban játszhatja a DVSC labdarúgócsapata, melynek terveit március 2-án mutatja be a sajtónak Pajna Zoltán alpolgármester és Incze László tervező. A komplexum a mostani nagyerdei stadion helyén épül meg.”
Ezt a tervet a város vezetői átadták az akkori sportminiszternek, aki erre a tervre nemet mondott, ez volt Gyurcsány Ferenc (de Budapesten épülhetett sportpálya). Ez a terv 22 ezer 159 néző befogadására alkalmas, ebben a stadionban különféle objektumok kapnak helyet, sőt a szurkolói hanghatások is kiválóan érvényesülnek.
A pályán kívül még lehet építeni szállodát, rekreációs központot, és még 440 férőhelyes mélygarázs is megépülhet. Csodálatos! Érdemes Debrecenben élni és szurkolni!

2004. június 10-én a Naplóban megjelent egy egész oldalas cikk Egymásra biztosan számíthatunk! címmel. „Csaknem két esztendővel ezelőtt az új közgyűlés alakuló ülésén azt kértem, legyünk büszkék rá, hogy az európai műveltség történetének jó néhány mondatát Debrecenben fogalmazták. ...A 2002-ben vállalt fejlesztési programot minden részletében megvalósítjuk – bárhogy is alakuljon az országos politika.”
A programok között szerepel, hogy „megépítjük az új nagyerdei stadiont".
A régi helyén, kerítésen belül egy világszínvonalú arénát építünk. Ez a stadion 22 ezer néző befogadására lesz alkalmas. Többek között épül itt szálloda, étterem, fittness–wellnes központ. Ez lesz Magyarország legszebb stadiona” – mondta anno Kósa Lajos  polgármester.

Ha ez megvalósulhatott volna itt a Nagyerdőn, a focicsapatnál lehetett volna olyan fejlődést elérni, mint bárhol Európában. Na, de ezek után jöttek a támadások, a kis csoportocskák, amelyek elkezdték beindítani rosszindulatú intrikájukat, így a fák védelme, úgy a levegő stb. Hogyan is állunk, Tisztelt Bárányfelhő Felelősök: kinek az engedélyével vágták ki azt a csodálatos tölgyfát? Hogyan lett eltüntetve a belvárosban egy fasor? Mi van azoknak a fáknak az újratelepítésével, amelyeket a vihar még a földből is kifordított? Mi van a volt István gőzmalom megmaradt irodaépületeével? Miért kellett legyalulni? Mi van a volt Kölcsey-épület mozaikfalával?
S lehetne még napestig sorolni, amivel nem törődnek. Tiltakozni jóval könnyebb, igaz, de jó lenne hasznot is hajtani, nemde? Most hol is tartunk a stadionépítéssel? Tervek már vannak tucatszám, vagy a szurkolóknak morfium helyett ezt adagolják?

Tisztelt Városvezetés! Vegyék már észre, nincs csodavárás, elmúlt. Az olimpiára is csak kicsi az esély, mert itt is a politika fog dönteni. Bár ne így lenne. Hol áll a mi sportdiplomáciánk? Egy van, és nincs más, a városvezetésnek nagyon komolyan kell venni Kósa Lajos mondatát: Egymásra biztosan számíthatunk! Vagy nem?
Somogyi Tibor, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában