Helyi közélet

2007.10.30. 18:48

Európai kutatók ezreit vonzaná

<p>Debrecen – A következő évtizedekben akár évente – mai értékkel számolva – 20 milliárd forint is áramolhat a cívisvárosba, ha Debrecenben épül meg az Európai Spallációs Neutronforrás, illetve a hozzá kapcsolódó kutatóközpont. &#160;<a href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/kutatokozpont%20debr-ben.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

A beruházás nagy hatással lenne a város tudományos, kulturális életére is, hiszen szerte Európából kutatók ezreit vonzaná.

Kedden az MTA Atommagkutató Intézete és az Euro-Régió Ház Kht. szervezésében konferencián hívták fel a helyi tudományos közösség és az innovatív ipar figyelmét arra, milyen új lehetőségeket kínál a neutronforrás a magyar tudomány és technológia számára.

A világon három ilyen központ van, illetve lesz – tudtuk meg az eseményt kísérő sajtótájékoztatón. Hazánkban Debrecen és Székesfehérvár lehet még e beruházás helyszíne. A hajdúsági megyeszékhely pályázatában a repülőtér melletti déli iparterületen tervezi megépíteni a létesítményt.

Egy spallációs neutronforrás van jelenleg a világon; az Amerikai Egyesült Államokban. Egyet Japánban építenek, míg a harmadikat Európában tervezik – s Debrecen a lehetséges helyszínek egyike

A berendezéssel – a neutronok segítségével – az anyagszerkezet kutatási problémáit oldhatják meg, több tudományág és ipari alkalmazások előtt megnyitva az utat.

Debrecen kitűnő intellektuális környezetet teremtene a beruházásnak az egyetem és az Atommagkutató Intézet (Atomki) révén – jegyezte meg a keddi sajtótájékoztatón Lovas Rezső, az Atomki igazgatója. A tudományos légkör, a város mérete, kulturális élete, közlekedési infrastruktúrája – autópálya, reptér és nemzetközi vasútvonal is van –, valamint az, hogy szeizmikus szempontból Debrecen stabilabb, a cívisváros malmára hajthatja a vizet a másik pályázóval, Székesfehérvárral folytatott versengésben.

Az a jövő év elején dőlhet el, végül melyik magyarországi település szállhat harcba a spallációs neutronforrás megépítéséért – mondta el Fodor András, az Euro-Régió Ház Kht. ügyvezető igazgatója. A győztesnek még meg kell „küzdenie” a többi európai jelentkezővel, hazánkon kívül Svéd- és Spanyolország igyekszik leginkább, hogy helyet adhasson a tudományos központnak. Mindhárom országnak az az érdeke, hogy egy éven belül döntés szülessen – hangzott el.

A nyertes város régiójának gazdasági fejlődésére minden bizonnyal nagy hatással lesz a központ megépülése. A létesítmény üzemeltetését mintegy ezer ember végzi majd, többségük felsőfokú végzettségű lesz. Évente több ezer kutató érkezése várható egész Európából – az egész kontinens tudósait ellátja majd e forrás. Svéd és spanyol becslések szerint összességében 6-8 ezer munkahely keletkezését ösztönözheti a spallációs neutronforrás.

– A spallációs neutronforrás két nagy egységből áll majd. A lineáris gyorsító körülbelül 800 méter hosszú lesz, s protonokat gyorsít – fejtette ki Mezei Ferenc akadémikus a sajtótájékoztatón. A másik egységben felszabaduló neutronokat használják majd fel a kutatók a vizsgálatokra. Ehhez mintegy százszor száz méter nagyságú csarnokot építenek, amelyekből különféle berendezések állnak ki. A létesítményben hasadóanyag nélkül dolgoznak majd. A tudományos eszköznek hatalmas kapacitása lesz, hazánknál jóval nagyobb ország sem tudná önmagában kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

- Üveges Szilvia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában