A tárgyalóteremből

2024.07.11. 12:15

Nem tagadja a bántalmazást, de nem akarta megölni a kétéves polgári kisfiút a nevelőanya

Az is kiderült, milyen hosszú büntetést kért az ügyészség a fiatal nőre. Bíróság elé állt a polgári kisfiú nevelőanyja.

Hajnal László

Többször is foglalkoztunk azzal a megrázó esettel, amely során 2023 februárjában életét vesztette egy két és fél éves polgári kisfiú. A vád szerint a kisfiú azért halt meg, mert a nevelőanyja súlyosan bántalmazta őt, ezért a bíróság elrendelte a nő letartóztatását. Néhány nappal az események után Polgárra látogattunk, ahol a környékbelieket kérdeztük a család helyzetéről. Ezután jártunk Kabán is, annál a szerény körülmények között élő családnál, ahol a kisfiú édesanyja él. Elmondták, azóta mélységes gyász nehezedik a házra.

polgári kisfiú, kaba, polgár, gyilkosság, nevelőanya
Ezen a környéken lakott a polgári kisfiú nevelőanyjával
Forrás:  Napló-archív

Az ügyben 2024. július 11-én, csütörtökön délelőtt tartottak előkészítő ülést a Debreceni Törvényszéken, melyen szintén részt vett a Haon stábja. 

Az ülésen megjelent a jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott is. A húszas éveiben járó nő rendezett öltözékben érkezett a tárgyalóterembe, arcán azonban látszott a megviseltség, szeme kisírt volt, több alkalommal is könnyeit törölgette.

A vádiratot az érintettek ismerték, így azt az ügyészség nem olvasta fel, ezt korábbi cikkünkben már röviden közzétettük. Az ügyész elmondta, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolják a nőt, majd ismertette a mértékes indítványt, mely szerint teljes körű beismerő vallomás esetén 13 év fegyházbüntetés kiszabását kérvényezte, amelyből feltételesen nem bocsátható szabadon a vádlott, valamint indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat véglegesen tiltsa el a nevelőszülői tevékenységtől.

Később kíván részletes vallomás tenni a polgári kisfiú nevelőanyja

A vádlott a bíró kérdésére azt felelte, nem ismeri el a vádirattal egyezően a bűnösségét. Mint azonban a felolvasott ügyvédi beadványban szerepelt, a vádlott a lefolytatott bizonyítási eljárás során részletes vallomást kíván tenni. A védelem által benyújtott dokumentum kitért arra is, hogy az elhunyt gyermek nevelésében korábban súlyos szociális hiányosságok voltak észrevehetőek, mely arra is utal, hogy a kisfiú édesanyja a nevelésbe vétel előtt nem foglalkozott a gyermekkel, nem érdekelte őt annak sorsa, a nevelőanya gyakran telefonon sem tudta elérni őt.

A csütörtöki ülésen a nő ügyvédje elmondta, a bizonyítási eljárásban több tanú személyes meghallgatását is kérvényezik, akik védence jellemvonásait mélyebben ismertethetik. Mint mondta, a nevelőanya a halált okozó testi sértés vonatkozásában elismerte a felelősségét, azonban az kizárható, hogy a gyermek megzabolázásáról vagy helyes irányba tereléséről volt szó, hiszen a nőben fel sem merült a halálos eredmény szándéka. Megjegyezte, ahogy a kihallgatásról készül videófelvétel is rögzítette, a nő elismerte a bántalmazást, a nyomozás során pedig végig együttműködő magatartást tanúsított.

Lányi Csaba bíró tárgyalja az ügyet Debrecen Polgár haon
Lányi Csaba bíró tárgyalja az ügyet
Forrás: Kiss Annamarie

A ügyvéd elmondta, orvosi dokumentumok igazolják, hogy védencét rendkívül megviselték az események: pszichológushoz jár, és azóta folyamatosan próbálja feldolgozni a történéseket. Megemlítette, a cselekmény előtt védence családi körülményei sem voltak problémamentesek, többek közt szülei egészségi állapota miatt. 

Beadványként három fényképfelvételt is becsatolt, melyen az elhunyt gyermek és nevelőanyja szerepelnek. A védelem álláspontja szerint a fotók azt tükrözik, hogy aki ilyen szeretetteljes családi légkört képes teremteni, az nem képes arra, hogy szándékosan kioltsa egy két és fél éves gyermek életét.

Az ügy tárgyalással folytatódik 2024 októberében, amelyen a vádlottat és közeli hozzátartozóit hallgatja meg a bíróság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában