Megrázó eset

2024.07.08. 11:48

Nevelőanyja okozhatta a kétéves polgári fiú halálát, meg is taposta a földön fekvő gyereket

Nevelőanyja a gyermeket annak szófogadatlan viselkedése miatt bántalmazhatta. A polgári kisfiú belehalt a súlyos sérülésekbe.

Haon.hu

Ebben az utcában élt a polgári kisfiú és a nevelőanyja

Forrás: Napló-archív

Egész Hajdú-Bihart felkavarta az a Polgáron történt eset 2023 februárjában, ami egy kétéves kisfiú halálát okozta. A gyanú szerint Danika nevelőanyja szófogadatlan viselkedése miatt bántalmazhatta a gyermeket, aki végül belehalt sérülésébe. A Haon az eset után a tragédia helyszínére is ellátogatott, ahol a környékbelieket kérdeztük arról, ők hogyan látták a család életét. A vélemények megoszlottak, azonban többen azt nyilatkozták, hogy gyakran kék-zöld foltokat láttak Danikán, és az asszony rendszeresen kiabált vele. A Tények szintén készített riportot Polgáron, melyben azt írták, az anyuka úgy megrángatta a kicsit, hogy a gyermek feltehetőleg leesett házuk bejárati lépcsőjéről, ez okozhatta végül a halálát.

polgári kisfiú, kétéves, nevelőanya
Ebben az utcában élt a polgári kisfiú és a nevelőanyja
Forrás:  Napló-archív

A Debreceni Járásbíróság néhány nappal később elrendelte a nevelőanya letartóztatását. Annak ellenére, hogy az asszony a nyomozási bírónak nem ismerte el, hogy bántalmazta volna a gyermeket, az ügyészség tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat ellene.

A Debreceni Törvényszéken tárgyalják a bántalmazott polgári kisfiú ügyét

Az ügy mostanra érte el a következő pontját, a Debreceni Törvényszék hétfői tájékoztatása alapján július 11-én, csütörtökön előkészítő ülést tartanak a nő ügyében. Mint írják, a vádirat lényege szerint a nő 2022. december 6-án elvállalta az akkor kétéves sértett és négyéves testvére nevelését, így ezen a napon a Püspökladányi Járási Hivatal a gyermekeket ideiglenes hatállyal elhelyezte a vádlottnál, mint nevelőszülőnél.

A vádlott a nála elhelyezett gyermekek érkezésének napján már szembesült azzal, hogy viselkedésük miatt a nevelés során különösen nagy nehézségekbe fog ütközni. Az aggályait már az első napokban közölte a nevelőszülői tanácsadójával, akivel közölte, hogy problémásak a nevelésbe vett gyermekek, nem biztos, hogy a továbbiakban tudja őket vállalni. Indokai között szerepelt, hogy a kétéves sértett a szintén kétéves saját gyermekéhez nehezen alkalmazkodik. Röviddel később a nevelőszülői tanácsadó felkereste a vádlottat, hogy megbeszéljék a gyermekek elhelyezését, azonban a nő ekkor közölte, hogy némileg javult a helyzet, a gyermekek aranyosak, megszerette őket, továbbá tisztában volt azzal, hogy a sértett és testvére javát szolgálja, ha gondozási helyük azonos.

Nehezen kezelhető gyerek volt

A vádlottat döntésében ekkor az is motiválta, hogy nem akart kudarcot vallani a gyermekek nevelésében, így a tanácsadóval abban egyeztek meg, hogy várnak egy hetet, melyet követően a vádlott a döntését meghozhatja. Az idő előre haladtával a nevelésbe vett gyermekek közül az egyik kiskorú gyermek a vádlott és élettársa felé megnyílt, szófogadóvá vált, míg a sértett továbbra is nehezen kezelhető volt, nem fogadott szót nevelőszülőjének.

Rendszeres volt, hogy a sértett nekicsapta magát a bútoroknak, földhöz vágta magát, melyek miatt testszerte külsérelmi nyomok keletkeztek rajta. A kiskorú sértettnek gyakran dühkitörései voltak, hisztériázott, maga körül csapkodott, a játékokkal társait ütögette, őket megharapta, illetve előfordult, hogy a vádlott gyermekének nyakára ráfogva őt fojtogatta.

A sértett 2023. január 17-én a lakásban játék közben a kanapéról leesett, a jobb lába eltört, ezért ambuláns ellátás keretében a sértett jobb lábát begipszelték.

A vádlott megtaposta a földön fekvő gyereket

A vádlott 2023. február 26-án 17 óra körül a polgári házuk nyári konyhájában vacsoráztatta a sértettet és a másik nevelt gyermeket, aki miután végzett a vacsorájával, bement a házba. A vádlott segített a sértettnek megvacsorázni, majd miután végeztek, a jobb lábán még mindig járógipszet hordó sértettet kézen fogta és felszólította, hogy menjenek fel együtt a házba. A sértett először engedelmeskedett, majd folyamatosan rángatni kezdte a vádlott kezét, hisztériázva megpróbálta a vádlottat visszahúzni, kinyilvánítva azt, hogy nem akar a házba menni.

 A lakás bejáratához vezető háromfokú lépcsőnél jártak, amikor a vádlott a sértett ellenállása miatt indulatos állapotba került, majd az ismeretlen módon földre kerülő és a hátán fekvő kiskorú felső testét a has és a mellkas határán nagy erővel, egy alkalommal megtaposta

 – fogalmaz a vád.

A vádlott és élettársa látva a gyermek állapotát, azonnal autóba ültették és elhajtottak vele a polgári mentőállomáshoz, valamint út közben segítséget kértek a központi segélyhívón keresztül. Az eszméletét vesztett sértett újraélesztését a mentőszemélyzet azonnal megkezdte, azonban a szakszerű orvosi ellátás ellenére a sértett elhalálozott. A vád szerint a bántalmazás és a sértett halála közvetlen oksági kapcsolatban áll egymással.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában