Meg is van a bizonyíték?

2023.03.03. 15:56

Danika halála: kamera vehette fel, mi történt a végzetes délutánon – helyszíni riport Polgárról

Szándékosságot nem feltételeznek a környékbeliek, de vannak, akik szerint nem kerek a történet.

Forrás: Kiss Annamarie

Mint korábban megírtuk, a bíróság elrendelte pénteken annak a nevelőanyának a letartóztatását, aki egy két és fél éves kisfiú halálát okozhatta február 26-án. A gyanú szerint a nő Danikát szófogadatlan viselkedése miatt bántalmazta, aki emiatt belehalt a sérüléseibe.

A Haon stábja ellátogatott Polgárra, helyszíni szemlénk során a településen élőktől megtudtuk, feltehetőleg egy kisebb udvari lépcsőről esett le a gyermek. A körülményekről megoszlanak a vélemények: van, aki szerint nem létezik, hogy ekkora esés halálos legyen, mások szerint az a képtelenség, hogy bántalmazta volna.

Felkerestük a tragédia helyszínét. A város egyik legszélső utcája jó környéknek számít, rendezett, takaros házak díszítik. Nyugodt környék, és csendes volt azon a bizonyos napon is. A szomszédok nem hallottak kiabálást sem aznap, sem korábban. Rendes, jóravaló párnak ismerték a kisfiú nevelőszüleit. A velük szemben lakó idős hölgy szerint Danikára éppúgy vigyázott anyja, mint saját gyermekére is. Elmondása szerint néha már túlságosan aggódott érte, védte a hidegtől, és szaladt utána az udvaron, hogy el ne essen.

A hölgy házának bejárati ajtaja felett egy videókamerát láttunk, még gyermekei szereltették fel, hogy őrizze az egyedül élő asszony nyugalmát. A kamera közvetlenül a kertkapu felé van fordítva, így közvetlenül rálát a szemközti családi házra, ahol a tragédia történt. A rendőrség az eset másnapján elkérte a felvételeket tartalmazó memóriakártyát, melyet feltehetőleg a nyomozás során fognak átvizsgálni.

Nem mindenki hiszi el Polgáron, hogy egyszerű esésbe halt bele a kétéves Danika
Forrás: Kiss Annamarie

A szomszédságban lakik az anyuka egyik rokona is. Tőle tudtuk meg, hogy a párnak volt egy saját gyermeke is, ő a nagypapájához került az eset után. Egy másik nevelt gyermekük is volt, ő pedig állami felügyelet alá került.

A férfi elmondta, nem volt otthon a történtekkor, mire hazaért, azt látta, hogy a rendőrség lezárta az utcaszakaszt. Úgy tudja, amint megtörtént a baleset, a szülők egyből autóba ültek, és kórházba siettek a kicsivel. Polgáron nincs sürgősségi mentőállomás, Hajdúnánáson található a legközelebbi ügyelet.

A környékbeliek elmondásából nem derült ki egyértelműen, hogy a nevelőapa együtt él-e az anyával. Volt, aki szerint külföldön dolgozik, és csak ritkán látogat haza, mások szerint az utóbbi időkben már nem voltak együtt.

Míg a szomszédok szerint kedves, jóravaló emberek Danika nevelőszülei, nem mindenki van meggyőződve Polgáron a nő ártatlanságáról. Egy gyerekmekével sétáló anyuka kérdésünkre elmondta, vegyes dolgokat hallott:

Nem tudom, mit gondoljak az egészről. Állítólag gyakran durván bántak vele, mivel nem a saját gyerekük volt. Mindig tele volt kék-zöld foltokkal, és a hátán is zúzódások voltak. A baleset idején is be volt gipszelve a lába. Nem tudom, hogy egy két fokos lépcsőről hogy eshetett akkorát, hogy ne élje túl

 – mondta. Tőle tudtuk meg azt is, hogy Danika azután került nevelőszüleihez, miután édesanyját börtönbe zárták. Az asszonyt kábítószerrel kapcsolatos ügyek miatt ítélték el.

Egy másik hölgy teljes mértékben jó véleménnyel volt az anyukáról, de úgy tudja, olyan fokú belső sérülésekbe halt bele a gyermek, amely kizárja azt, hogy egy esésből származhatott volna. Véleménye szerint az történhetett, hogy az asszony kiborult, és akaratán kívül okozott végzetes sérülést a gyermeknek.

Az igazságra valószínűleg a nyomozás derít fényt, amely jelenleg korai szakaszában van, a tanúk kihallgatása és a bizonyítékok számba vétele után születhet döntés. A Debreceni Járásbíróság azért határozott az előzetes letartóztatás mellett, mert úgy vélik, az ügy súlyából adódóan fennáll az elrejtőzés kockázata, valamint a gyanúsított befolyásolhatja a tanúkat.

Nem mindenki hiszi el Polgáron, hogy egyszerű esésbe halt bele a kétéves Danika
Forrás: Kiss Annamarie

Felkerestük a nevelőanya ügyvédjét, aki portálunknak elmondta, a vád szerint sem szándékosság, hanem gondatlan cselekmény eredményezte a halált. A védelem álláspontja szerint ezzel szemben a nő nem követte el a bűncselekményt, ezt számos rendelkezésükre álló bizonyíték támasztja alá. Az előzetes letartóztatással kapcsolatban is ellentétes véleményt képviselnek, ezért az ügyvéd jogorvoslatért fordult a Törvényszékhez, amely a jövő héten dönt ebben az ügyben.

HL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában