Beszámoló

2024.07.09. 16:01

Több mint 120 órát töltöttek lakástüzek oltásával a hajdú-bihari tűzoltók az év első felében

Elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés: a katasztrófavédelem szerint ezek a legveszélyesebbek. A tűzoltók számot adtak arról, hány lakástűz volt Hajdú-Biharban az év első hat hónapjában.

Haon.hu

2024 első félévében 160 lakóépület gyulladt ki, 17-el kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban 1720 négyzetméternyi épített terület égett le Hajdú-Bihar Vármegyében – írja a katasztrófavédelem. Az első félévben kigyulladt lakóépületekben 2 ember vesztette életét. Az egyik ilyen tragikus lakástűz 2024 januárjában történt. Hajdúböszörményben, a Győrössy kertben egy tizenhat lakásos társasház egyik első emeleti lakása gyulladt ki. A négyemeletes társasházban a tűz keletkezésekor huszonkilenc ember volt otthon, ketten a kigyulladt lakásban tartózkodtak, egyikük még ki tudott menekülni az égő ingatlanból, a másik ember életét vesztette. A tűzoltók az oltás mellett a sűrű füsttel telítődött lépcsőházból több lakót is kimenekítettek.

Több halálos lakástűz is volt Hajdú-Biharban az év első felében
Több halálos lakástűz is volt Hajdú-Biharban az év első felében
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához Hajdú-Biharban Vármegyében összesen 124 órára volt szükség. A félév országos szinten is leghosszabb beavatkozása január 21-én volt Álmosdon, ahol egy ember életét vesztette lakástűzben. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt nyolc órát vett igénybe.

Kiderítették, mi miatt volt a sok lakástűz

Mint írták a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 11 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. A legtöbb tűz a konyhában, a kéményben, tároló helyiségben illetve hálóban keletkezett.

A tűzzel érintett otthonok közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni – olvasható a katasztrófavédelem összegzésében

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 26 alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra Hajdú-Biharban, összesen 15 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában