Ítélet

2024.06.13. 09:45

A férfi bemászott az ablakon, majd többször megerőszakolt egy idős asszonyt Hajdú-Biharban

Az elkövetőt másodfokon fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.

Haon.hu

Az elkövető jelentős mennyiségű szeszes italt fogyasztott, melytől ittas állapotba került

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2024. június 12-én hozott határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki megerőszakolta a sértettet egy Hajdú-Bihar vármegyei városban.

Italozással, családi ünnepléssel indult az este

Az ítélet szerint a vádlott 2023. augusztus 19-én, az esti órákban a családjával, majd később az ismerőseivel együtt egy Hajdú-Bihar vármegyei városban megtartott rendezvényen vett részt, amely során jelentős mennyiségű szeszes italt fogyasztott, melytől ittas állapotba került. A vádlott már augusztus 20-án 2 óra körül elindult gyalog haza. A férfi amikor megérkezett az otthona közelébe, akkor nem a lakásához ment, hanem egy közeli, kerítéssel körül határolt házhoz, ahol egy idős asszony egyedül élt.

Az éjszaka közepén hatolt be az áldozat lakásába

A férfi a kerítésén átmászott és meglátta, hogy az utcafront felőli ablak nyitva van. A vádlott letépte a szúnyoghálót és az ablakon keresztül bemászott a lakásba. Az idős sértett az ágyában feküdt és aludt, ekkor csak egy hálóinget viselt. A vádlott által keltett zajra a sértett felébredt, majd a férfi rátámadt a sértettre, ráfeküdt, a száját befogta és a kezeit is lefogta. 

Az erőszak hatására védekezni nem tudó sértettet a férfi az ágyra lenyomta, a hálóingét felhúzta, majd vele akarata ellenére többször, az ágyon és a földön közösült.

A bűncselekmény után a vádlott a mobiltelefonját véletlenül a lakásban hagyta, majd az ablakon kimászott és a helyszínről távozott. A sértett az eset során nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.

Dr. Szurdi Béla, a büntetőtanács elnöke kiemelte, hogy az elsőfokú bíróság megalapozott tényállást állapított meg, a bizonyítékokat egyenként és egymással összevetve helyesen értékelte és törvényesen minősítette a vádlott bűncselekményét. A járásbíróság ítéletét az ügyészség tudomásul vette, ezért a súlyosítási tilalom miatt az törvényszék nem szabhatott ki hosszabb időtartamú büntetést. A bíró kiemelte, hogy a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni súlyosan sértő, erőszakos bűncselekmények ellen a bíróságnak a prevenció és a társadalom védelmében fokozott szigorral kell fellépnie, az enyhébb büntetés kiszabását semmi nem indokolta. 

Súlyosbító körülmények is közrejátszottak az ítélethozatalban

A cselekmény elkövetésének brutális, úton álló jellege a büntetés kiszabásánál különös hangsúlyt kapott. A törvényszék súlyosító körülményként értékelte továbbá az ittas állapotban történő elkövetést, valamint azt, hogy a vádlott büntetett előéletű, a cselekmény elkövetésekor büntetőeljárás hatálya alatt állt, továbbá a kettőnél több bűncselekmény halmazatát. Az ítélet során a bíróság azt is figyelembe vette, hogy a férfi az eljárás során beismerő vallomást tett és két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia. 

A másodfokú bíróság a szexuális erőszak bűntette, testi sértés bűntette és magánlaksértés bűntette miatt indult büntetőeljárásban a Hajdúböszörményi Járásbíróság 2024. január 31-én meghozott ítéletét helybenhagyta. A vádlottat a Debreceni Törvényszék jogerősen 7 év fegyházbüntetésre ítélte és 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában