Sziréna

2024.05.15. 16:12

Víz alá került Hajdúböszörmény főtere a vihar miatt, a katasztrófavédelem is figyelmeztet

Az év első komolyabb zivatara érte el Hajdú-Bihart. A vihar miatt riasztás nem érkezett még a katasztrófavédelemhez, ráadásul tippekkel segítik a lakosságot.

Haon.hu

Ahogy arról a reggeli előrejelzésben beszámoltunk, szerdán főként a déli óráktól estig, elsősorban az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység térségében, illetve kisebb területen délkeleten zivatarok kialakulása várható, amelyekből néhol viharos széllökés, esetleg apró szemű jég előfordulhat. A figyelmeztetés helyesnek bizonyult, ugyanis 13 óra magasságában több helyen is berobbantak a zivatarok, Debrecenben jégesőről is érkezett hír. Papp-Kunkli Nóra, a vármegyei katasztrófavédelem szóvivője megkeresésünkre elmondta, viharkárokról a katasztrófavédelemhez nem érkezett eddig bejelentés. Ugyanakkor az egyik Facebook-csoportban egy autóra szakadt faágról írtak, míg Hajdúböszörmény főterét elöntötte a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék. 

hajduboszormeny-eso-katasztrofavedelem-extrem-idojaras-riasztas-figyelmeztetes-vihar
Hajdúböszörmény főterét teljesen elöntötte a vihar miatt hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék
Forrás: olvasói fotó

A vihar miatti károk minimalizálhatóak

A katasztrófavédelem több tippet is megosztott annak érdekében, hogy megelőzzük vagy minimalizáljuk a károkat. 

  • Mint írták, érdemes figyelni a mobilra és táblagépre ingyenesen letölthető VÉSZ-szolgáltatást, amelyben a felhasználók a közlekedési balesetekről, tűzesetekről, rendkívüli helyzetekről és egyéb tűzoltói beavatkozásokról, valamint a meteorológiai szolgálat riasztásairól kaphatnak értesítést.
  • Kifejtették, amennyiben életbe lép a meteorológiai szolgálat riasztása, ott javasolt az ajtókat és az ablakokat bezárni, a redőnyöket pedig felhúzni vagy teljesen leengedni, míg az ablakpárkányra kihelyezett tárgyakat virágládákat javasolt rögzíteni vagy leszedni onnan. 
  • Autóval ilyenkor nem érdemes nagy, idős fák alá parkolni.
  • Felhívták rá a figyelmet, hogy gyalogosként közlekedve is számítani kell a szél által a magasból lesodort, leeső tárgyakra, kisebb-nagyobb faágakra, javasolt azokat a helyszíneket kerülni, ahol ilyen veszélyekkel kell számolni.
  • Ha nem muszáj, a viharos széllökések alatt a kisgyermekkel ne menjünk a szabadba, valamint érdemes figyelni a háziállatokra is, mert viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat!
  • Erős szél esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot!
  • Ha szabad ég alatt ér a vihar, nyugodtan és körültekintően kell viselkedni: érdemes védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat) keresni, kerülni kell a fákat, védeni kell a szemünket! Javasolt kiszállni a járművekből, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése).
  • Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!
     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában