Mentés

2024.05.19. 19:00

Súlyosan sérült nőt mentettek le egy kiégett ház tetejéről Hajdúszoboszlón – fotókkal, videóval

A Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület bemutatóval szemléltette mentőexpedícióját szombaton délután Hajdúszoboszlón, a Katasztrófavédelmi Kiképző- és Raktárbázison. Egy súlyosan sérült nőt kellett Kingnek, a keresőkutyának megtalálnia a mentés során, akit a kutató-mentő csoport lehozott az épületről.

Nagy Emese

Súlyosan sérült nőt mentettek le egy kiégett ház tetejéről Hajdúszoboszlón

Forrás: Kiss Annamarie

A Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület (HSKME) először szervezte meg a „Hope for Life Search and Rescue Exercise” elnevezésű, könnyű városi kutató-mentő (USAR), műszaki mentő, keresőkutyás és egészségügyi tevékenységi nemzetközi gyakorlatát az egyesület és a HSKME csapatának 10 éves jubileuma alkalmából. A háromnapos találkozóra Máltáról és Romániából is érkeztek kutató-mentők, akik azért jöttek, hogy tapasztalatot cseréljenek a magyar szakemberekkel. Ottjártunkkor egy „magasból mentési beavatkozást” mutattak be a kutató-mentők, akik King, a keresőkutya segítségével találtak meg egy súlyosan sérült nőt egy leégett ház tetején, akit néhány perc alatt lehoztak onnan. A mentés nagyon élethű volt, és egyben meghökkentő, a keresőkutya pillanatok alatt megtalálta a mozdulatlanul fekvő sérültet, majd ugatással jelezte, a „feladat teljesítve”. A Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület (HSKME) nevével többször találkozhattak már a Haon olvasói, többek közt tavaly októberben megírtuk, a hajdúsági kutató-mentők kutyája találta meg a Nagyhegyesen elásott lengyel férfi holttestét. Az eset megrázta egész Hajdú-Bihar vármegyét, azonban akkor King nevét sokan megismerték, akit egyébként is igazi hősnek tartottak; de azt, hogy a beton alól is kiszagol egy holttestet, laikusként talán sokan nem hitték volna el. 

Súlyosan sérült nőt talált meg egy kiégett ház tetején King, a keresőkutya Hajdúszoboszlón
mentő kutató Haon
Súlyosan sérült nőt talált meg egy kiégett ház tetején King, a keresőkutya Hajdúszoboszlón
Forrás:  Kiss Annamarie

Súlyosan sérült nő a gyakorlaton, holttest a valóságban

Akkor az egyesület közösségi oldalára hivatkozva megírtuk, október 10-én 18.27 órakor kaptak felkérést a HBVM-i bűnügyi technikai osztály vezetőjétől, hogy nyújtsanak segítséget egy vélhetően elhunyt férfi felkutatásában Nagyhegyes külterületén. Felmerült a lehetősége, hogy az elhunyt bizonytalan vastagságú beton alatt van, így az egység egy élő ember és tetem keresésére kiképzett kutyával, beton vágására, bontására alkalmas technikai eszközökkel, két gépjárművel, öt fővel indult el a megadott helyszínre. Kiérkezésük után, az ott lévő rendőri vezetővel egyeztetve, először a kutyát indították el, hogy meggyőződjenek róla, valóban a területen van az elhunyt személy. Szinte másodpercekben volt mérhető a kutya indításától eltelt idő, máris jelezte, hogy amit gyanítottak, az igaz: elhunyt személy van a területen.

Lukács Péter, a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület vezetője úgy fogalmazott, 21. századot írunk, de azt kell mondani, a kutya orránál érzékenyebb műszert még nem sikerült találni. – Olyan érzékeny „műszer” az orruk, amit semmivel nem lehet pótolni, még a legokosabb találmánnyal sem. Egy jól képzett, felkészített keresőkutya és vezetője megfizethetetlen egy-egy káreseménynél, akár eltűnt személyről, összedőlt épületről beszélünk – mutatott rá. 

Képességek és adottságok 

Az egyedet úgy választjuk ki, hogy rákeresünk, a szülők milyen munkát végeztek, milyen képességekkel rendelkeznek. Náluk is úgy van, a szülőktől, nagyszülőktől öröklik a kölykök a különböző képességeket, adottságokat. Nekem már a harmadik nemzedék, ami felnő a kezeim között, most is van egy tizenhárom éves kutyusom, ő már a nyugdíjas éveit tölti, de még mindig, ha valamit otthon csinálunk, akkor nagyon aktív, és kikéri magának, még szeretne valamit tenni, segíteni. Körülbelül már 6-7 hetesen, amikor hozzánk kerül a kutya, elkezdjük a képzését, és felépítjük úgy, hogy a kutató-mentési célnak megfeleljen

 – magyarázta az egyesület elnöke. 

A találkozón hat (négy belga juhász, egy német juhász és egy angol pointer) keresőkutya segítette a huszonnégy kutató-mentő felkészülését. Lukács Péter elmondta, a hasonló találkozók fontosak, ilyenkor megismerik a különböző kutató-mentő csoportok egymás eljárásrendjét, a másik csapat hogyan tudja a feladatokat végrehajtani, megoldani. Továbbá rávilágítanak egymás hiányosságaira, így nagyon jó dolgokat tudnak egymástól tanulni. 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában