Ellenőrzés

2024.05.28. 11:30

Nem hitték el a navosok, hogy hobbiból gyűjti az udvarán a fémhulladékot a hajdú-bihari férfi

A férfi próbálta menteni a menthetőt, de nem járt sikerrel. A fémhulladék miatt nagy árat fizethet.

Haon.hu

Elég sok fémhulladékot tárolt a férfi, gyanús lett

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Több mint hatezer kilogramm fémhulladékot tartott az udvarán az a férfi, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei buktattak le illegális fémkereskedelem miatt Hajdú-Bihar vármegyében - számolt be róla közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága.

A fémhulladékot le is foglalták
A fémhulladékot le is foglalták
Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Mint azt írták, az egyenruhások Berettyóújfalu járásban figyeltek fel egy rendezetlen portára, ahol láthatólag több ezer kilogramm fémhulladékot tároltak az udvaron. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a temérdek fém nem az ingatlan lakójának háztartásában keletkezett, hanem felvásárolta, majd anyagi haszon fejében tovább kívánta értékesíteni. A 47 éves férfi úgy nyilatkozott, hogy már évek óta nem adott le fémkereskedő részére a felvásárolt hulladékból. A járőrök azonban felkészülten érkeztek: a NAV elektronikus rendszereiből kiderült, hogy az elmúlt három évben – egészen az ellenőrzés napjáig – közel ötvenkétezer kilogramm különféle fémhulladékot adott el.

A sikeresnek látszó fémbiznisz veszteséggel zárult: a járőrök fémkereskedelmi törvénysértés miatt indítottak eljárást, az érintett fémhulladékot lefoglalták, az elkövető akár hárommillió forint bírságra számíthat.

Így lehet legálisan árulni a fémhulladékot

A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül, illetve adható át fémkereskedő, vagy koncesszori fémkereskedő részére. Az ellenszolgáltatásért cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül.

A koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a fémkereskedelmi szabályozás is.  2023. július 1-jétől a természetes személyek vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező fémhulladékai (háztartási fémhulladékok), valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékai (pl. fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok stb.) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére adható át! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában